Kilőtt a hazai felvásárlási piac

2017.09.14. 13:11

Hat év után megközelítette az egymilliárd dollár értéket a hazai M&A piac első féléves becsült forgalma. Mindez 12 százalékos növekedést jelent 2016 azonos időszakához képest. Az első félévben az ingatlanszektor volt a legaktívabb, a tranzakciók 24 százalékát hajtották végre ebben az iparágban.

Megközelítőleg 980 millió dolláros forgalommal 2011 első hat hónapja óta a legsikeresebb első félévet zárta a hazai cégfelvásárlási piac – derül ki az EY Magyarország félévente kiadott M&A Barométeréből. Az elmúlt hat hónapban összesen 66 tranzakció zárult le, ami szintén növekedést jelent a tavalyi év első felének 64 felvásárlásához képest.

Az ingatlanszektorban összesen 16 adásvételt zártak le, ezt követte az élelmiszeripari szektor tíz tranzakcióval.

A tranzakciók értékében a legnagyobb változás, hogy a 100 millió dollár alatti ügyletek átlagértéke jelentősen nőtt a tavalyi átlaghoz képest. Ahogy tavaly, idén is a helyi tranzakciók uralták a piacot, az ügyletek 59 százaléka magyarországi cégek közt ment végbe. 23 esetben külföldi vállalat vásárolt részesedést hazai vállalatokban, négy alkalommal pedig magyar cégek akviráltak külföldön.

Előbbiek közül az egyik legnagyobb visszhangot kapott felvásárlás a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft. tulajdonosai és a Providence Equity Partner közt végbement tranzakció, amelyben a vevő 70 százalékos többségi tulajdonrészt szerzett a hazai fesztiválpiac éllovasában.

Sziget Fesztivál 2017 0813Fotó: Rockstar Photographers

Az elmúlt években stabil növekedést tapasztalunk a hazai felvásárlási piacon, ahol továbbra is a kisebb értékű ügyletek dominálnak. Idén is folytatódott az elsőként 2016-ban megfigyelt trend, azaz az IT szektor visszaesése és a feldolgozóipar megerősödése – mondta Dezse Margaret, az EY Magyarország Tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezetője.

Regionális szinten a magyar tranzakciós és összeolvadási piac eredménye erősnek tekinthető. Míg a teljes, közép és dél európai piacon több mint 27 százalékkal csökkent az ügyletek száma a tavalyi év első félévéhez képest, addig Magyarországon, ha csekély mértékben is, de emelkedés volt tapasztalható.

A tranzakciók értéke ugyanakkor a teljes régióban jelentősen, több mint 42 százalékkal bővült. A növekedés elsősorban a lengyel és a szlovén piacnak köszönhető. Utóbbi esetében 0,1 milliárd dollárról 12 hónap alatt 1,7 milliárd dollárra bővült a piac mérete.

összeolvadáscégfelvásárlásakvirálásEY