Elérte-e tetőpontját az ingatlanpiac?

2017.09.20. 10:30

Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy mennyire túlfűtött a régió lakáspiaca, és mik a legfőbb kockázatok. Az erős euró kedvez a feltörekvő piacokon való befektetéseknek, globálisan az elmúlt időszakban nem várt kockázatok jelentek meg. Romániában vagy Csehországban már kezd ugyan túlfűtött lenni a piac, és Magyarország is közelít efelé, de jelenleg még mindig sok lehetőség áll a befektetők előtt - derült ki a bécsi CEE Property Forum 2017-en.

Az ingatlanpiac felívelő szakasza ellenére a régió ingatlanpiacának olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a globális politikai kockázatok, a technológiai kockázatok és kihívások, az esetleges kamatnövekedés vagy a klímaváltozás hatásai. Az ingatlanpiac egyre jobban integrálódik a többi irányzatba, így ma már nem könnyű önálló ingatlanszakmáról beszélni.

A globális politikai kockázatok - mint például Észak Korea - az ingatlanpiacra is hatással vannak, de az ingatlan még mindig biztonságos eszköznek tekinthető a befektetési eszközök között. Nagy változás azonban, hogy néhány évtizeddel ezelőtt a mostanihoz hasonló hírek - amelyek között a brexitet is említhetjük - sokkal jobban felforgatták a piacot, mint manapság - mondta Alexander Goepfert, a Real Estate Investments Group elnöke.

A legnagyobb veszélyt a geopolitikai kockázatok jelentik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy több nyugodt évtized után a nukleáris fenyegetettség újra megjelent a világban. Egy esetleges háború előhozná az egész szektor törékenységét - mondta Számely Péter, a Real Estate Finance CEE elnöke.

A KPMG a Property Lending Barométere 2010-2017 között részletesen vizsgálta az európai ingatlanpiac kilátásait. A felmérés első 3-4 évében a kelet-közép-európai régióra koncentráltak, majd egész Európára. A fő kérdések között szerepelt a nem teljesítő hitelek kezelésének módja a bankok részéről, vagy például a bankok preferenciái a pénzügyi eszközök terén.

Lehetőség és kockázat egyszerreForrás: H. Szabó Sándor

A kiadvány kifejezetten kedvezőnek értékeli az európai ingatlanpiacot, de természetesen kockázatokról sem lehet megfeledkezni. A Brexit hatása, egy új "vasfüggüny" amely megvédheti, de meg is oszthatja Európát, illetve a nagy amerikai és orosz gazdasági döntések mind befolyásolhatják a kontinens ingatlanpiaci kimenetelét - mondta el előadásában Dános Pál, a KPMG igazgatója.

A közeljövőben várható folyamatok meglehetősen egyértelműek Kelet-Közép-Európa kereskedelmi-ingatlan piacán. Szilárd gazdasági növekedés és a tőkeemelés további növekedése várható Európában 2017-ben és 2018-ban, míg a kamatlábak 2019-ig várhatóan nem fognak emelkedni. Ha arról beszélünk, hogy a piac a tetőpontjához közeledik az azt jelentené, hogy hamarosan ismét válságra kell számítanunk, de úgy gondolom, hogy még mindig van potenciál a kelet-közép-európai régióban - monda el Jeff Alson, a Cushman & Wakefield régiós igazgatója.

A hozamokon lévő nyomás valóban nagy, a tranzakciószámok viszont azt mutatják, hogy további hozamcsökkenésre is számíthatunk.

A szektor egyik legfőbb problémája a munkaerőhiány és a kivitelezési költségek emelkedése, de ezt minden szektor érzi, jóllehet az ukrán munkaerő valamelyest tompíthatja ezt.

mi viszont kevés ahhoz, hogy az elmúlt tíz évben a régióból elvándorolt 7 millió embert pótolja. Ahhoz a következő 2-3 évben arra lenne szükség, hogy legalább részben visszatérjenek - mondta Luke Dawson, a Colliers International régiós vezetője.

A hozamok csökkenésével kapcsolatban lassan a folyamat végéhez közeledünk, ugyanis Prágában és Varsóban már nem vagyunk messze a nyugat-európai szintektől. Ha ilyen ütemben csökkennének továbbra is a hozamok, az azt jelentené, hogy gyakorlatilag London szintjét érné el a régió, ami a kockázatokat figyelembe véve nem reális – mondta Piotr Godziewicz, a BNP Paribas Real Estate igazgatója.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!