Magánszemély kért vizsgálatot a Digi ellen a GVH-nál

2017.11.08. 11:08

Versenyfelügeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Digi Távközléksi Szolgáltató Kft.-vel szemben, mert nem jelentette be összefonódási terveit, holott az meghaladta az 5 milliárd forint összefonódás-vizsgálati küszöbértéket.

A versenytörvény szerint azok az összefonódások bejelentés-kötelesek, amelyekben a részes felek együttes árbevétele meghaladja a 15 milliárd forintot és legalább kettőé az egymilliárd forintot. Emellett a 2017. január 15-től bevezetett szabályok alapján külön versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálhatók azok a kisebb fúziók is, amelyeknél a részes felek együttes árbevétele meghaladja az 5 milliárd forintot és az érintett piacon a verseny jelentős mértékű csökkenésének esélye nem zárható ki.

Az ilyen tranzakciókat a GVH a végrehajtást követő hat hónapon belül vizsgálhatja. A GVH még nem indított ilyen eljárást hivatalból az új szabályok hatályba lépése óta.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. 2017 augusztusában húsz településen vette át a Greencom Kft. hírközlési rendszerét és a kapcsolódó előfizetői- és szerződésállományt összefonódásnak minősülő tranzakció keretében. Ezen összefonódás vizsgálatára a GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást, mert az összefonódás elérte az 5 milliárd forint összefonódás-vizsgálati küszöbértéket, és egy település esetében (Oroszlány) felvetődött a verseny jelentős mértékű csökkenésének lehetősége.

Gazdasági Versenyhivatal GVHForrás: GVH

A GVH egy magánszemély panasza alapján mérlegelte az eljárás indításának szükségességét.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az összefonódás beavatkozást igénylő káros versenyhatásokkal jár, továbbá ilyen esetekben a tranzakció bejelentés nélküli végrehajtása nem minősül a végrehajtási tilalom megsértésének. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a versenyhatások megállapítására és értékelésére irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam négy hónap.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!