Csúcstalálkozón keresnek megoldást az építőipar kihívásaira

2017.11.21. 16:07

Csúcstalálkozót szervez a kormány a húsz legnagyobb építőipari vállalkozás küldöttei és az ágazat legfontosabb szereplői, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek részvételével - jelentette be sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Szeptemberben több mint 23 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, s ez a bővülési ütem várhatóan kitart az év hátralevő részében is. Az építőiparban az első háromnegyed évben 130 százalékkal nőtt a megkötött szerződések száma, a családi otthonteremtési kedvezmény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az első háromnegyed évben közel nyolcezer új lakás épült - mondta Varga. A lakásépítési engedélyek számának 52 százalékos növekedése azt jelzi, hogy van még lendület az ágazatban.

Az építőipar újfajta kihívás elé került, az egyre erősödő munkaerőhiány miatt a munkaerő pótlása és szakképzése fontos kérdés lesz a jövőben.

A kormány célja az építőipari ágazati konzultációval, hogy valamilyen módon segítséget nyújtson a szektor képviselőinek abban, hogy gond nélkül képesek legyenek teljesíteni megrendeléseiket, illetve a nagyobb beruházások kifutásával is folytatódhasson az ágazat bővülése - összegezte Varga Mihály.

IllusztrációForrás: MTI/Beliczay László

Rendszerszinten is foglalkozni kell a hatékonyság, a szakemberhiány és a különböző technológiai újdonságok kérdésével. Az áfa-szabályok módosítása egyelőre nincs napirenden - fűzte hozzá.
Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke szerint idén az építőipar 25 százalékkal növelni fogja a teljesítményét, ami 2200-2300 milliárd forint értékű teljesítményt jelent.
Jelenleg 4000 milliárd értékű élő megrendelés állománya van az építőiparnak, de amennyiben az építőipar nem képes növelni kapacitásait, akkor

2018-2019-ben legalább 550-600 milliárd forintos rés keletkezik a fizetőképes kereslet és a szektor kapacitásai között.

A pénteki találkozón a szakma képviselői a miniszter elé terjesztik elképzeléseiket a beruházások élénkítéséről, a foglalkoztatási helyzet javításáról, a finanszírozási kérdésekről, illetve a cégek szervezettebb együttműködéséről - tájékoztatta a résztvevőket az érdekképviselet vezetője.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!