A sofőrfülke nem szállodai szoba

2017.12.21. 16:02

A közúti közlekedés ágazatában a járművezetők a nekik járó csökkentett heti pihenőidőt bizonyos feltételek mellett igen, de a rendszeres heti pihenőidőt nem tölthetik járművükben - közölte az Európai Unió Bírósága ítéletében.

A luxembourgi székhelyű uniós bíróság egy belgiumi törvényszék kérésére értelmezte a sofőrök pihenőidejére vonatkozó szabályozás szövegét. A rendelet szerint a járművezetők szokásos heti pihenőidejüket megfelelő szálláskörülmények között kell töltsék, ami a bíróság szerint egy kamion vezetőfülkéjére nem vonatkozik.

Ez a döntés nemcsak a belga sofőrök számára fontos: Magyarországon a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) egy Németországban hatályba lépett, hasonló elvet képviselő intézkedés ellen tiltakozik. E szerint május 25-től bírsággal sújtják a gépjárművezetőt és az őt alkalmazó céget, ha a heti 45 órás pihenőidőt nem kereskedelmi szálláshelyen tölti.

IlluszrációForrás: Youtube/RoadCams

A szabályok szerint az efféle hiányosságokat a tagország szankcionálhatja.

Az egyesület szerint ugyanakkor magyar vállalkozások százait, munkahelyek ezreit szüntetheti meg ez a rendelkezés, amelyet Belgium és Franciaország után Németországban is bevezettek. A szabályt azért is kifogásolják, mert a gépjárművezetők nem hagyhatják el a járművet a pihenőidőre sem, hiszen vigyázniuk kell a szállított milliós értékekre. Álláspontjuk szerint a kamionok kabinja ma több komfortot biztosít a sofőrnek, mint egy átlagos szálloda.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!