Erősödik idén a befektetők védelme

2018.01.02. 17:34

Magyarországon is erősödik idén a befektetők védelme: a befektetési szolgáltatóknak minden költséget be kell mutatniuk az ügyfeleknek a szerződések megkötésekor, az esetleg felmerülő befektető-védelmi aggályok esetén az MNB a különösen kockázatosnak ítélt tőkepiaci termékek forgalmazását meg is tilthatja.

Idén január 3-tól lép életbe Magyarországon a tőkepiac struktúráját átalakító és a befektetők védelmét jobban szolgáló új, egységes európai uniós szabályrendszer (MiFID II. irányelv és MiFIR rendelet), írja az MTI. A befektetők védelmét erősíti a tőkepiaci konstrukciók átláthatóságának növelése.

Alaposabb tájékoztatás az elvárás

A befektetési tanácsadási szerződések megkötése előtt a szolgáltatóknak, közvetítőknek nemcsak az ügyfelek kockázati ismereteit kell felmérniük, de be kell mutatniuk a kínált termék addigi hozamait, és "testre szabottan" ismertetniük kell annak az ügyfelekre háruló költségeit is.

Alaposabb tájékoztatásban kell részesíteni a befektetőket a jövőbenForrás: Dmitriy Shironosov/123RF

A szolgáltatók kötelesek azt is jelezni, mennyi jutalékot kapnak az általuk forgalmazott egyes alapokért az adott alapkezelőtől. Ezzel az ügyfelek előtt kiderülhet, ha egy forgalmazó főképp azokat a termékeket kínálja a befektetőknek, amelyekért ő magasabb jutalékokat kap. Új szabály az is, hogy ezentúl az ügyfélnek csak a nyújtott szolgáltatásért járó díj számítható fel.

Nő az MNB felügyeleti eszköztára

A jövőben elkülönítik a független és a nem független befektetési tanácsadást, előbbinél a tanácsadó az ügyfél megbízásából ajánl tőkepiaci termékeket a befektetőnek, és tevékenységéért kizárólag tőle és nem a befektetési szolgáltatóktól kaphat díjazást.

A jegybank a jövőben akár meg is tilthatja a kockázatos befektetési termékek értékesítését123RF

Ezzel párhuzamosan kibővítik az MNB felügyeleti eszközeit. Ezek révén

a jegybank megtilthatja, illetve korlátozhatja egyes pénzügyi termékek forgalmazását.

Ezt akkor lehet alkalmazni, ha komoly befektető-védelmi aggályok merülnek fel, vagy ha a magyar és az uniós szabályozás nem kezeli a veszélyeket.

Januártól bővül az MNB felügyelete alá tartozó, a befektetési szolgáltatás-nyújtás körébe sorolandó pénzügyi eszközök száma is, ilyenek például az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységei.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!