Minden negyedik agrárcég venne fel új embert

2018.01.03. 16:09

A hazai kis-és középvállalkozások (kkv) többségének nem a tőke-, hanem a szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot. A mezőgazdaságban minden negyedik cég tervez létszámbővítést, és ezeknél erős a béremelési szándék is.

A KSH adata szerint 2017 harmadik negyedévében új csúcsokat döntögetett az üres álláshelyek száma - írja az Agroinform.hu. A vállalati szektorban bő 53 ezer betöltetlen pozíció volt, ami 30 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mért szintet

Munkaerőt vennének fel a cégek

A teljes nemzetgazdaságban több mint 70 ezer álláshely volt betöltetlen tavaly július és szeptember hónapok között.

A K&H kkv bizalmi index kutatásunk legutóbbi eredménye szerint az elmúlt egy évben a vállalkozások kétharmada (67 százalék) találkozott valamilyen, a munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel."

Munkaerő felvételt tervez a hazai kkv-k többsége (illusztráció)Forrás: Getty Images/Xavier Arnau/Xavier Arnau

Továbbá a vállalkozások megítélése szerint nem a tőke- vagy kereslethiány, hanem a munkaerő- és szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot a cégek számára – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztályának vezetője.

A kutatás szerint a tavaly év elejéhez képest közel dupla annyi (36 százalék) cég tervez munkaerőfelvételt, minden tizedik kkv pedig négynél több fő alkalmazásában gondolkodik. Míg a mezőgazdaságban és a kereskedelemben közel minden negyedik (26 és 27 százalék), addig az iparban minden második cég tervez létszámbővítést.

Béremelést terveznek a kkv szektor cégei

Idén a kkv-k 75 százaléka készül béremelésre, ami terveik szerint átlagosan 9,5 százalékos lesz. Mindkét adat az index történetében az eddigi legmagasabb érték.

A fizetésemelési szándék a cég méretétől és tevékenységi körétől függetlenül egyaránt magas.

A leginkább a mezőgazdaságban (88 százalék) és a középvállalkozásoknál (86 százalék) dolgozók számíthatnak magasabb jövedelemre 2018-ban.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!