95 százalékos megtakarítást hozhat az új szabályozás

2018.01.23. 14:33

Csökkenő adminisztrációs terheket és ÁFA szempontból egyenlőbb versenyfeltételeket hoz a határon átívelő termékértékesítésre vonatkozó új szabályozás 2021-től.

Jelenleg két választási lehetőségük van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az Európai Unión belül határon átnyúló online értékesítéssel foglalkoznak - írja a Deloitte Magyarország közleménye. Egyrészt dönthetnek úgy, hogy a vásárló tagállama szerinti ÁFA-t fizetik az első eurótól kezdődően, másrészt választhatják azt az utat is, hogy csak az adott tagállamban irányadó összeghatár felett, amely jellemzően 35 ezer euró körül mozog, fizetik a másik országban érvényes ÁFA-t.

A jelenlegi rendszerben a másik tagállambeli értékesítő versenyelőnybe kerülhet magyar versenytársával szemben, ha a szállítás díja mellett a saját áfakulcsát kihasználva alacsonyabb árakat tud ajánlani.

IllusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Klaus Ohlenschläger

A magyar értékhatár, vagyis 35 ezer euró túllépése esetén kötelező számára a magyar ÁFA-t felszámítani, azonban

a gyakorlatban nehéz az értékhatár túllépését figyelni és a magyar ÁFA megfizetését számon kérni.

Emellett ez a szabályozás lehetőséget ad „trükközésre" is, hiszen az értékhatár elérésekor ugyanaz a tulajdonosi kör egy másik cégen keresztül folytathatja az értékesítést, így elkerülve a magasabb ÁFA-fizetési kötelezettséget és ezáltal versenyelőnyt szerezve.

Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott új szabályozás értelmében főszabályként az első eurótól kezdve a magánszemély vásárló tagállama szerinti ÁFA-t kell fizetni.

Az Európai Unión kívülről, harmadik országból érkező termékek esetén fontos változás lesz, hogy

megszűnik a 22 eurós értékhatár alatti szállítmányok import ÁFA mentessége.

Ezen termékek EU-ba történő beléptetése jelenleg import ÁFA mentesen történhet, annak ellenére, hogy az EU-n belüli értékesítésük esetén – értéktől függetlenül – ÁFA felszámítása szükséges, amely jelentős egyenlőtlenségekhez vezethet, valamint visszaélésekre adhat lehetőséget.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!