Az Ön cégének weboldala mobilra optimalizált? Nagy baj, ha nem!

2018.05.17. 10:23

Már tíz éve mondják a marketing szakemberek, hogy a weboldalak látogatottságában jön a mobil, jön a mobil, de az a helyzet, hogy most már tényleg itt van: a netezők kétharmada már a mobil processzorokat izzasztja inkább az asztali gépek chipjei helyett, amikor netezik. Ráadásul a világátlag felett internetezünk: a 16 évesnél idősebbek 89 százaléka internetezik naponta, míg a világátlag 86 százalék. Mindez a Google megbízásából 63 ország 79 ezer lakosának megkérdezésével készített reprezentatív felmérésből derül ki.

Asabiny Miléva, a Google ügynökségi kapcsolatokért felelős menedzsere a 2017-es mobil-, és internet használati felmérés adatairól kiemelte:

a magyarok 81 százaléka - globálisan 77 százaléka - használja az internetet magáncélra. De még az 54 évesnél idősebb magyarok 28 százaléka, a 45 felettieknek pedig közel 50 százaléka is napi szinten internetezik. Az idősebb korosztályokban is a globális átlag felett teljesítünk: 22 illetve 39 százalék ez az arány az egész bolygón átlagosan.

De a lényeg még csak nem is az átlag feletti internethasználaton van, hanem azon, hogy közben mobilközpontúvá váltunk. A magyar felhasználóknak már csak 34 százaléka internetezik inkább asztali számítógépen, a kétharmaduknál inkább az okostelefonok dominálnak. Mondjuk ebben lehagy minket a világ, valószínűleg azon ázsiai országok miatt, ahol a fejlődés lépcsőfokai közül kimaradt az asztali PC és a laptop: a világátlagot tekintve 20 százalék választja inkább az asztali számítógépet, és 72 százalék az okoseszközöket.

A magyar internetezők kétharmada már mobilról internetezik naponta, és utálja, ha az oldalak néhány másodpercen túl töltődnek beForrás: Magyar Telekom

A 16 évesnél idősebb magyarok 65 százaléka rendelkezik okostelefonnal, míg 2013-ban csak 34 százalékuknak volt ilyen eszköze. A mobilnet minden korosztály számára vonzó, az internetezők közül az 55 év felettiek 42 százaléka, a 45-54 közöttiek 55 százaléka internetezik mobilon.

A mobilozók számára kiemelkedően fontos a gyorsaság.

A felmérés szerint a mobilról érkező látogatások 53 százaléka megszakad, mert az adott oldal 3 másodpercnél lassabban töltődik be. Minden második mobilnetező 2 másodperces oldalbetöltést várna el, valamint a megkérdezettek 46 százaléka azt mondta, hogy a mobilon való internetezés során lassú oldalbetöltés a legbosszantóbb. A testmysite.withgoogle.com oldal azonnali ingyenes visszajelzést ad arról, hogy az adott weboldal hány másodperc alatt töltődik be mobilinternetről.

A felmérés részletes adatai a www.consumerbarometer.com oldalon érhetőek el ingyenesen, országonkénti bontásban.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!