Hamarosan elfogynak a vissza nem térítendő források - ezek az utolsók

2018.05.23. 22:47

Az Európai Unió 2020 után jelentősen átalakítja pályázati rendszerét. Az új rendszerben a következő évtizedben a vállalkozások már kisebb mértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatásokhoz juthatnak majd.

Egyes sajtóhírek szerint akár már a következő hónapban elapadhatnak az uniós források, amelynek a helyébe várhatóan a kockázati tőke és a bankhitelek kerülnek, illetve később állami szerepvállalás várható.

A Széchenyi Tőkealapkezelő blog cikkében arról ír, hogy 2018 május 31-ig még lehet jelentkezni a

GINOP-2.1.2. nevű, a Pest megyén kívüli területek innovációs projektjeit támogató pályázatra, mivel ez a 120 milliárd forintos keret még nem merült ki. (Bár lehet, hogy most sem fog, a határidőt ugyanis már többször meghosszabbították, ezért akár még újabb határidő hosszabbítás is szóba jöhet.)

Egy másik lehetőség

a 2018-1.1.2-KFI innovációs pályázat. Az innovatív fejlesztéseket finanszírozó 20 milliárd forintos keret a központi régióban, tehát Budapesten és Pest megyében érhető el. Itt a múltbeli tapasztalat alapján minimum két-háromszoros túljegyzéssel számolnak annak ellenére, hogy az esélyes pályázónak legalább 200 millió forintos saját tőkével kell rendelkeznie.

Hamarosan már nagyítóval sem találunk európai uniós vissza nem térítendő támogatástdreamstime

A Széchenyi 2020 program ideje alatt elérhető pályázati finanszírozások azoknak a vállalkozásoknak is segítenek, amelyek önerőből nem tudnák elindítani projektjeiket. Az Európai Unió 2020 után viszont azon kihelyezendő pénzügyi összegek arányát és értékét kívánja növelni, amelyek visszafizetése a vállalkozások pénzügyi stratégiájának alapos kidolgozását és megvalósítását követeli meg. Az is szempont, hogy a visszatérítendő források a vállalkozásbővítési cél elérése és a források visszafizetése után újra kihelyezhetővé váljanak más vállalkozások számára, mert így egységnyi tőkével hosszabb távon több fejlesztést tudnak támogatni.

A teljes cikk itt olvasható el.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!