Szigorodhatnak a kkv-k innovációs járulék alóli mentességi szabályai

2018.06.28. 15:02

2015 január 1-jétől (és a hatályos előírások szerint is) a mikro- vagy kisvállalkozói minőség megállapításánál a kis- és közép vállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvénynek (Kkv. tv.) csak a pénzügyi és létszámmutatókra vonatkozó szabályait kell figyelembe venni. Nem kell vizsgálni azt, hogy a gazdasági társaságnak van-e kapcsolódó, illetve partnervállalkozása, továbbá figyelmen kívül kell hagyni a Kkv. tv. 5. paragrafusának (3) bekezdésében említett kétéves szabályt is.

Az adótörvény-módosítási csomag 56. paragrafusa szerint azonban jövőre a Kkv. tv. valamennyi előírását figyelembe kellene venni. A változtatás jelentősége abban áll, hogy a Kkv. tv. szerinti mikro- és kisvállalkozás mentesül a tudományos kutatásról, fejlesztésről és az innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény szerint az innovációsjárulék-fizetési kötelezettség alól - írja Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló az Adózóna.hu-n.

 

Változhatnak az innovációs járulék alóli mentesség szabályai a kkv-k esetébenForrás: PhotoAlto/Eric Audras

A módosítás azokat a társaságokat fogja érinteni, amelyek kapcsolódó és/vagy partnervállalkozással rendelkeznek, és az együttesen (arányosan) figyelembe vett adataik alapján nem minősülnek mikro- vagy kisvállalkozásnak a Kkv. tv. szerint.

A cikk az Adózóna.hu-n olvasható el.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!