Egy tombolaszelvényen is múlhat, adózik-e

2016.03.26. 07:00

A nyereményjáték bevett marketingeszköz. Hozhat nagyobb forgalmat egy szolgáltatásnak,hozhat új felhasználókat,aktivizálhatja a márka közönségét. Az online promócióknak azonban számos jogszabályi feltételnek kell megfelelniük.

Célszerű tisztában lenni a jogi feltételekkel, különben a könnyed kis játékból nehézkes adómacera leszForrás: Thinkstock

 Ez nem szerencsejáték

Egy nyereményjáték akkor nem minősül szerencsejátéknak, ha minden alábbi feltételnek megfelel. Ilyen esetben nem kell hozzá a Szerencsejáték felügyelet engedélye, nem kell bejelenteni sem, tájékoztat dr. Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda elektronikus kereskedelemmel foglalkozó partnere.

Ezek tehát az egyszerűbb adminisztrációjú eset feltételei:

 • a játék sorsolással zajlik, ahol a játékszervező feltételt szab a részvételnek: meg kell venni a termékét vagy szolgáltatását,
 • a vásárló nem kap fizikai sorsjegyet,
 • a sorsolásra nyilvánosan kerül sor,
 • a játékos az áru, szolgáltatás árán felül nem fizet semmit a részvételért,
 • a nyeremény valamilyen áru vagy szolgáltatás, nem pedig arra beváltható utalvány.

Ha tehát sorsolásos játékról van szó, de utalványt lehet nyerni, a játék engedély és bejelentés nélkül szabadon lebonyolítható. Ugyanígy nem minősül szerencsejátéknak sem, ahol nincsen sorsolás, hanem a feltételeknek megfelelő valamennyi játékos nyereményt kap. A tombolahúzás azonban a papíralapú sorsjegy miatt bejelentésköteles.

Adómentes nyeremény

Ha sikerült olyan játékot szerveznünk, amely nem minősül szerencsejátéknak, máris sok gondtól megkíméltük magunkat. A következő kérdés a járulékos költségek további csökkentése: mit tegyek, hogy ne kelljen adót fizetnem a kisorsolt nyeremények után?

Adómentesen akkor lehet nyereményjátékot szervezni, amikor olyan nem sorsolásos játékról van szó, amelynek célja, hogy növelje a játékszervező forgalmát. Ehhez két feltételcsoportnak kell teljesülnie.

Az első esetben fontos, hogy

 • nyilvánosan, magánszemélyek széles körében hirdetik meg,
 • a játékos árut vagy szolgáltatást vásárol,
 • ahhoz kapcsolódóan kap juttatást,
 • ez a juttatás pedig nem áru, szolgáltatás vagy pénz, hanem árengedmény, visszatérítés vagy egyéb utalvány vagy áruminta,
 • minden játékos, aki teljesíti a kiírt feltételeket, kap nyereményt. Ilyen feltétel lehet például, ha letölti az applikációt, regisztrál az alkalmazásba, elsőként adja meg a jó választ, az első 20 jó válaszoló közt szerepel, igénybe veszi a szolgáltatást, vásárol a webáruházban, posztol a Facebookon a meghirdetett promóciós időszakban, és ezért könyvre, mozijegyre, masszázsra, vagy egyéb árura vagy szolgáltatásra beváltható utalványt, online kupont kap.

A második esetben fontos, hogy

 • magánszemélyek széles körében, nyilvánosan hirdetik meg, ahol a nyeremény nem áru, szolgáltatás vagy pénz, hanem utalvány (kupon),
 • a részvétel feltétele, hogy a játékos megvásárolja a játékszervező saját áruját vagy igénybe vegye a szolgáltatását,
 • a vásárló kézzel fogható sorsjegy, bizonylat vagy szelvény helyett csak egy kódot talál a megvásárolt termék csomagolásán, amelyet be kell küldeni sms-ben, telefonhívással vagy internetes regisztrációval. 

Adózni viszont kell

Adóköteles a nyereményjáték, ha a fenti feltételek nem teljesülnek. Tehát ha például

 • a játékban nincs sorsolás, de a juttatás áru, szolgáltatás (és nem árengedmény, visszatérítés vagy utalvány) vagy pénz, amelyet minden a feltételeket teljesítő játékos megkap,
 • a játékban nincs sorsolás, de a juttatás árengedmény, visszatérítés, utalvány vagy áruminta, de nem csak az nyer, aki terméket vagy szolgáltatást vásárolt (például ha a játékban való részvétel feltétele a honlap-regisztráció, válasz egy a Facebookon, rádióban vagy máshol feltett kérdésre, egy kérdőív kitöltése, szolgáltatás tesztelése),
 • ha korlátozott körben hirdetik meg a promóciót,
 • ha nem nyilvánosan hirdetik meg a promóciót,
 • ha a promócióban verseny útján választják ki a nyertest.

Ugyancsak adóköteles a játék, ha sorsolással árut, szolgáltatást – és nem árengedményt, visszatérítést vagy egyéb utalványt – vagy pénzt lehet nyerni, de a részvétel nem a játékszervező saját árujához vagy szolgáltatásához kapcsolódik. Ilyen például amikor egy pláza a saját üzleteiben vásárláshoz köti a részvételt a sorsolásban. Akkor is ez a helyzet, ha a részvétel egyáltalán nem kötött áru megvásárlásához vagy szolgáltatáshoz. Ha például a feltétel a honlap-regisztráció, válasz egy a Facebookon, rádióban vagy máshol feltett kérdésre, egy kérdőív kitöltése, szolgáltatás tesztelése, vagy ha a vásárló nem kap fizikai sorsjegyet, bizonylatot vagy szelvényt (például ha csak egy kód van a megvásárolt termék csomagolásán, amit be kell küldeni sms-ben, telefonhívással vagy internetes regisztrációval).

Kit kell kizárni a játékból?

A játékból a játék tisztasága érdekében a játékszervezőnél és a nyereményt biztosítónál alkalmazott személyeket és a 14 éven aluliakat ki kell zárni. Javasolt megfontolni a 14 - 18 év közöttiek kizárását is, bár ez utóbbi nem kötelező. Ugyanakkor azt érdemes rögzíteni, hogy kiskorúak esetében a szülői felügyeletet gyakorló személy előzetes hozzájárulása szükséges a részvételhez.

Szabályzat

A játékszabályzat tartalmazza a játék alapvető szabályait, a játékban részt venni jogosultak körét, a részvételi feltételeket, a sorsolás menetét, időpontját, helyszínét, az adatvédelmi hozzájárulásokat. Ugyancsak tartalmazza annak feltételeit, kit kell kizárni a játékból, továbbá a nyeremény leírását, átvételének körülményeit, a promóció időtartamát és egyéb lényeges jellemzőit. A játékszabály célja, hogy a szabályok ismertek és egyértelműek legyenek, és hogy megvédjék a játékszervezőt az esetleges jogvitáktól. Mindenképp javasolt ezért játékszabályt készíteni, és azt egy jól látható külön linken el kell helyezni, hogy a résztvevők azt egy kattintással megismerhessék.

Jogszerű népszerűsítés

A játék meghirdetésénél a reklámtörvényben, fogyasztóvédelmi előírásokban meghatározott szabályokat ugyanúgy figyelembe kell venni, vagyis nem lehet a közlemény megtévesztő, különösen kedvező ajánlat látszatát keltő, tilos továbbá a nyereménnyel elérhető kedvezmény, ajándék, egyéb előny tekintetében megtéveszteni a fogyasztókat, és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülhet az is, ha a megnyerhető kedvezmény/előny/ajándék feltételét nem tüntették fel a játékszabályzatban.

Kell-e a sorsoláshoz közjegyző?

Ha a játék működik szerencsejáték-felügyelet engedélye vagy bejelentés nélkül is, a sorsoláshoz nem szükséges közjegyző. Mindenképp javasolt azonban legalább 3 tagú sorsolási bizottságot létrehozni, a sorsolásról jegyzőkönyvet felvenni, és azt aláírva megőrizni.

A nyertes neve

A nyertes kihirdetése történhet a nyertes postai, telefonos vagy e-mailes értesítésével, vagy nyilvános közzététellel is. Fontos, hogy a játékszabályzatban mindig kell adatvédelmi rendelkezés a játék és az értesítés céljára bekért személyes adatokkal, elérhetőségekkel kapcsolatban, és csak akkor lehet nyilvánosan közzétenni a nyertes játékos nevét, ha a játékszabályzatban szerepel a játékos hozzájárulása ehhez, vagyis ha például a játékban való részvétellel a játékos elfogadja automatikusan az előzetesen megtekintett játékszabályzatot is, amelyben ez az adatkezelési felhatalmazás szerepel.

Annak érdekében, hogy biztosan ne fussunk bele semmilyen jogszabálysértésbe, érdemes a nyereményjáték szervezése előtt hozzáértő jogi szakértőt megkérdezni, aki a fenti sokféle kérdésben a lehető legjobb megoldásra tud javaslatot tenni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

adómarketingpromóció