Az adóhivatal mondja meg, hogy mennyibe kerül a cigi

2017.01.01. 15:23

A jövedéki törvény január 1-jétől hatályos rendelkezései értelmében a dohánygyártmányok adójegyéről lekerül a kiskereskedelmi eladási ár, így azok csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett áron lesznek értékesíthetők. Érdemes odafigyelni az új szabályokra a Nemzeti Dohányboltok üzemeltetőinek.

Az adóhatóság közölte: az árközzétételi kötelezettséggel érintettdohánytermékek kiskereskedelmi eladási ára hetente legfeljebb kétszer változhat.

A NAV által közzétett árak hatályba lépésének napja - függetlenül attól, hogy az esetleg munkaszüneti nap - hétfő vagy csütörtök lehet. Ezeket a kiskereskedelmi eladási árakat az ár alkalmazhatóságának kezdőnapját megelőző munkanapon - hétfői hatályba lépés esetén péntek, csütörtöki hatályba lépés esetén szerda - 12 órától teszi közzé honlapján a NAV.

A NAV honlapjáról tudják meg az árváltozást a jövőben a trafikosokForrás: MTI/Kovács Attila

Árváltozás esetén három különböző listát tesznek közzé:

  • Az adott napon alkalmazható hatályos kiskereskedelmi eladási árak listáját a kiskereskedelmi forgalomban lévő valamennyi termékről,
  • a kizárólag az árváltozással érintett termékek adatait tartalmazó listát, valamint
  • a korábban közzétett adatok listáját, feltüntetve rajta azt, hogy a korábbi kiskereskedelmi eladási ár milyen végső időpontig alkalmazható

- jelezte a NAV.

Amennyiben nem történik árváltozás, az adott lista nem frissül.

A dohány-kiskereskedelmi ellátónak legkésőbb március 1-jéig még átadható kiskereskedelmi eladási árat tartalmazó adójeggyel ellátott dohánygyártmány is, deáprilis 1-jétől kizárólag zárjeggyel ellátott dohánygyártmány bocsátható forgalomba,amelyről a kiskereskedelmi eladási áron kívül lekerül a kiszerelés és az adómérték kód is.

A szabályok a trafikosok esetében azt jelentik, hogy január 1-jétől előfordulhat a kiskereskedelmi forgalomban eladási árat tartalmazó adójeggyel, kiskereskedelmi eladási árat nem tartalmazó adójeggyel és 2017. április 1-jétől zárjeggyel ellátott dohánygyártmány is - hívta fel a figyelmet a NAV.

jövedéki adóNAV