Online kassza: sokan kihasználták a kiskaput

2017.01.06. 14:18

A januártól online pénztárgép használatára kötelezettek közül a taxisok és a pénzváltók vitték a leginkább az online kasszákat, de ők is csak a két ünnep között. A szerelők és a tisztítási szolgáltatók egy jelentős része azonban hivatalosan inkább az áfás számlák mindennapos töltögetését választotta a Világgazdaság írása szerint.

Az autószerelők legalább fele nem vásárolt online pénztárgépet. Ők valószínűleg abban bíznak, hogy – fix ügyfélkörük lévén – könnyen felismerik az adóhatóság ellenőreit, vagyis tudják majd, kinek kell adni kérdés nélkül is áfás számlát és kinek nem – írja a lap. A Nemzetgazdasági Minisztérium Világgazdaságnak megküldött adatai szerint összesen több mint 3300 online pénztárgépet üzemeltettek be a január elsejei határidőig az autó- és motorszervizek, illetve a gépjárműalkatrész-kiskereskedők – az Opten adatbázisában azonban összesen több mint 7300 olyan társaságot találtunk, amelynek fő tevékenységi köre valamelyik érintett járműszervizelés. Ráadásul ez nem fedi az összes vállalkozást: az érintett egyéni vállalkozók ugyanis ehhez még hozzáadódnak.

Egyre több céget kötnek be az NAV rendszerébeForrás: MTI/Marjai János

Január elsejétől az autó- és motorszervizeken és a járműalkatrész-kiskereskedőkön kívül a taxisoknak, a pénzváltóknak, a plasztikai sebészeknek, a fitnesz- és wellnesskluboknak, a diszkóüzemeltetőknek, a patyolatoknak és a masszőröknek kellett csatlakozniuk az online pénztárgépek rendszeréhez. Az első becslések még

27 ezer érintettről szóltak, míg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összesen 23 ezer érintett vállalkozást keresett meg, hogy figyelmeztesse őket e kötelezettségükre.

Ebből 5500-an eleve jelezték, hogy nem fognak gépet vásárolni, hanem élnek azzal a lehetőséggel, hogy vevőiknek csak áfás számlát állítanak ki minden esetben – így spórolva meg a kasszák (állami támogatás mellett) összesen legfeljebb 50-60 ezer forintos beruházási költségét és a működtetésért fizetendő díjat.

Az online kasszák iránti lelkesedés egyébként a taxisoknál volt a legnagyobb – a korábbi becslések szerint a mintegy 7900-8000 személyfuvarozó kisiparos 80 százaléka már be is kötötte az online pénztárgépet.

Az online kasszák a pénzváltók körében tűnnek még népszerűnek: ez az egyetlen szolgáltatói csoport, amelynek érdekképviseleti szervezete maga kérte, hogy terjesszék ki rájuk a NAV-hoz bekötött gépek rendszerét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

adózásonline pénztárgépekNAV