Telefonon is megnézhetjük és módosíthatjuk adóbevallásunkat

2017.03.07. 12:10

Elindult a NAV új programja, az elektronikus szja: a munkáltatóktól és a kifizetőktől kapott adatok alapján az adóhatóság maga készíti el az szja-bevallás-tervezetet az adózóknak. Eddig 3,8 magánszemély bevallása készült el. Mindenki megtekintheti a saját adóbevallását asztali gépen, tableten vagy okostelefonon is, ez az alkalmazás telepítést nem igényel. Március 15-ig elég egy sms-t küldeni, hogy postán küldjék ki a bevallásunkat. A program lehetővé teszi, hogy bankkártyával kifizethessük a kötelezettségünket.

Március 15-ig telefonon, sms-ben, interneten és postán is kérhetik az adózók, hogy küldje el nekik a NAV a számukra elkészített szja-tervezetüket, mondta az Inforádiónak az adóhatóság szakfőigazgatója, Sinkáné Csendes Ágnes. 

Jelenleg már 3,8 millió olyan magánszemély van, akinek az adóhivatal írta meg az szja bevallást. Az eddig beérkezett kérelmek alapján több mint 330 ezren kérték, hogy postán küldjék el nekik az elkészített bevallási tervezetet.

"Az adózók széles körének csökken az adminisztrációs terhe, mert a NAV elindította az elektronikus szja-bevallást, fogalmazott az adóhivatal szakfőigazgatója.

Az adóhatóság a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján ír egy szja-bevallási tervezetet az adózók részére egy teljesen új technológiai rendszer segítségével.

Ez egy telepítést nem igénylő alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy

nemcsak asztali gépen, hanem akár tableten vagy okostelefonon is megnézhető és módosítható a saját szja-bevallásunk tervezete.

Sinkáné Csendes Ágnes felhívta a figyelmet, azok is bátran megpróbálhatják, akiknek az eddigi nyomtatványkitöltő túl szakmai volt, mert rendkívül egyszerűen kezelhető felület lett. Szükség esetén sok segítő és kereső funkció is támogatja az adózót. Korszerű online fizetési módot is bevezettek, a bevallás elfogadása után bankkártyával akár ki is egyenlíthető a fizetendő kötelezettség.A regisztrációval rendelkező adózók az ügyfélkapun keresztül tekinthetik meg, módosíthatják, kiegészíthetik és elfogadhatják az szja-bevallás tervezetét – mondta a szakfőigazgató. 

 

Az adóhatóságtól március 15-ig lehet kérni, hogy postán küldjék ki az szja-bevallásuk tervezetét, utána interneten intézhető a bevallás és a fizetés is.Forrás: MTI/Marjai János

 

A 4,9 millió magánszemélyből körülbelül ötszázezren egyéni vállalkozók, áfa fizetésére kötelezettek vagy őstermelők, akik maguk kötelesek elszámolni a jövedelmükről, hatszázezren pedig a munkáltatójukon keresztül számolnak el.

szja-bevalláselektronikus formaNAV