Idén is jelentős béremelésre lehet számítani

2017.04.05. 11:05

Az idei hazai reálbér-emelkedés nemzetközi összevetésben is magasnak számít. Legalábbis ez derül ki a Korn Ferry Hay Group nemzetközi felmérésének magyar adataiból. A magyarországi felmérés 575 vállalat több mint 330 ezer munkavállalójának adatai alapján készült.

A felmérésből az is kiderül, hogy Magyarországon idén átlagosan, minden munkavállalót beszámítva

5,1 százalékos béremelést hajtanak végre a vállalatok. Ez a szám főleg azt tekintetbe véve jelentős, hogy az MNB legfrissebb inflációs jelentése szerint tavaly alig 0,4 százalékos volt az infláció, és idén is alig 2,4 százalékra számíthatunk. Ez pedig azt jelenti, hogy 2017-ben is bőven két százalék fölött lesz a reálbér-növekedés, ami három éve folyamatos az országban.

A differenciálás regionálisan is megfigyelhető: Budapesten jóval magasabbak a bérek, mint Kelet- vagy Nyugat-Magyarországon. Ez azonban nemcsak azt jelenti, hogy a különböző régiókban működő vállalatok eltérő bérpolitikát alkalmaznak, hanem azt is, hogy a nagy, több régióban is telephellyel rendelkező cégek 22 százaléka a cégen belül is különbséget tesz regionális alapon az alkalmazottai között.

Az ágazatok közül a sokáig sereghajtó kiskereskedelemben emelkednek idén legerőteljesebben a bérek, őket az autóipar követi, míg a sor végén a legkisebb emelésekkel olyan, hagyományosan magas keresetet biztosító iparágak szerepelnek, mint a gyógyszeripar vagy a gáz- és olajipar.

A Magyarországon 2,7 százalékos reálbér-növekedés jóval nagyobb növekedési ütem, mint a Kelet-Európában és a világ egészében várható átlag.

Magyarországon az átlagos reálbér-növekedés a globális átlagnál is picit magasabb lesz (pedig ebben a fejlődő országok nagy ütemű emelkedése is benne van), és 0,6 százalékkal nő a kelet-európai térséghez képest. Kelet-Európában átlagban 2,1 százalékkal, a világban 2,3 százalékkal nő a reálbér 2017-ben.

Van miért mosolyogni az idei tervezett béremelések kapcsán

Forrás: MTI/Kallos Bea

A globális reálbérekre vonatkozó elképzelések egy év alatt romlottak: 2016-ban még 2,7 százalékos reálbér-növekedést vártak 2017-re. Egy év alatt 0,4 százalékkal csökkent az előrejelzés értéke. Észak-Amerikában átlagban 1,4 százalékkal, Nyugat-Európában 1,7 százalékkal, a Közel-Keleten 2,5 százalékkal, Ázsiában 4,3 százalékkal nő majd a reálbér.

inflációbéremelésgazdaság