Százmilliókat hoz a NAV csodafegyvere

2017.07.14. 12:49

Százmilliókban mérhető hasznot hajthatott már az első hónapokban a kormányzat legújabb és egyben legegyszerűbb, feketegazdaság elleni lépése, az úgynevezett adótraffipax. A március óta elérhető hírlevél arról tájékoztat, hogy az adóhivatal mikor, kiket és hol ellenőriz.

"Az első hónapok látványos eredményeket hoztak" – mondta Tállai András, a NAV vezetője a Magyar Időknek nyilatkozva. Számos fővárosi és vidéki helyszínen

40-50 százalékkal több nyugtát adtak az ottani vállalkozások, mint korábban, és ezzel együtt a pénztárgépekbe beütött összegek is növekedtek, nem is csekély mértékben. Volt olyan kereskedelmi egység, ahol a bevétel a korábbi 965 százalékára ugrott abban az időszakban, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) előre bejelentett vizsgálata zajlott.

Az adótraffipax beváltotta a hozzáfűzött reményeketForrás: MTI/E. Várkonyi Péter

Mindent egybevéve a hivatal becslése szerint az új tájékoztató rendszer már az első hónapokban is százmillió forintokban mérhető hasznot hajthatott. A NAV célja egyáltalán nem a büntetés, hanem az, hogy minden szereplő betartsa az előírásokat, befizesse az adókat és legálisan alkalmazza dolgozóit, ezért is hirdetik meg az adótraffipaxban az akciók legnagyobb részét.

adótraffipaxellenőrzésNAV