Extra támgatást kaphatnak 915 település agrárcégei

2017.08.09. 15:41

Duplájára emelkedett az Agrár Széchenyi Kártya maximális felvehető hitelösszege - közölte a Kavosz Zrt. Emellett ismét elérhető a költség- és kamatmentes hitel a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett agrárvállalkozások számára.

Az Agrár Széchenyi Kártyán felvehető maximális hitelösszeg az eddigi 50 millió forintról 100 millió forintra emelkedett, a módosítás a csekély összegű támogatási kerettel rendelkező vállalkozások finanszírozásában jelent érdemi előrelépést. Az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitele az idén is kedvező finanszírozási forrást biztosít a 2017. évi téli-tavaszi fagykárok és jégkárok sújtotta mezőgazdasági termelőknek a veszteségeik enyhítésére.

A jogosult agrárvállalkozások 100 százalékos kamat-, kezességi díj-, illetve kezelési költségtámogatást, valamint egyéb költségtámogatást vehetnek igénybe.

Fagykár a borvidékenForrás: MTI/Varga György

Összesen 915 meghatározott településen székhellyel, fiókteleppel rendelkező vállalkozás jogosult erre a támogatásra, amely az "ültetvény" minősítésű földterületek után vehető igénybe. A maximális hitelkeret hektáronként legfeljebb 1 millió forint, a szerződést pedig 2017. augusztus 8. és 2017. december 31. között kell megkötni úgy, hogy még az idén hatályba is lépjen.

Az Agrár Széchenyi Kártya 2011. évi bevezetése óta mintegy 10 ezer igénylést fogadtak be, az átadott kártyák száma megközelíti a 8 ezret, a kihelyezett hitelösszeg elérte a 67 milliárd forintot - mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. A kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett vállalkozások a többlettámogatásokat 1500 hitelügyletnél vették igénybe mintegy 13 milliárd forint összegben.

támogatásföldterületAgrár Széchenyi Kártya