Hogy javítsuk az elrontott számlát?

2017.08.18. 16:10

Bármikor előfordulhat, hogy egy számla rosszul lett kiállítva. Lehet ez formai vagy tartalmi hiba, de adódhat változás amiatt is, hogy az eladó utólag ad kedvezményt a vásárlónak. Ez esetben a számla hibás, tehát azt korrigálni kell. Ez ugyanakkor nem túl bonyolult feladat - derül ki az adozona.hu útmutatásából.

A kézi és az online számla is korrigálható, tehát nincs különösebb kockázata egyik típusnak sem. A kézi számlánál szóba jöhet az egész számla érvénytelenítése (egy határozott vonallal áthúzzuk, és ráírjuk: sztornó), ez esetben egy új számlát kell kiállítani immár a helyes adatokkal. Ha a hiba könnyen korrigálható, akkor ezt a már meglévő számlán is el lehet végezni.

Ez esetben a hibás részt át kell húzni és fölé, mellé kell írni a korrigált összeget, dátumot, szöveget.

Fontos, hogy a korrekció után a régi, áthúzott rész is olvasható legyen, az adóhatóság ugyanis adott esetben rákérdezhet a hiba okára, s a revíziónak látnia kell, mi miért történt. 

Minden javíthatóFotó: Pályi Zsófia [origo]

Az e-számla esetében a korrekciót online kell elvégezni. A számla törlése után új számlát kell kiállítani.

Az nem minősül javításnak, ha a kinyomtatott e-számlán írjuk át a hibát, a kinyomtatott számla ugyanis csak tájékoztató jellegű, nem minősül hivatalos dokumentumnak.

Szóba jöhet még az a korrekció is, amikor egy külön okiratot készít a számla kiállítója, amelyben rögzíti, hogy milyen sorszámú és adattartalmú számlát kíván korrigálni. És persze rögzíti a hibát is. Ezt az okiratot bármilyen típusú számla esetében el lehet készíteni.

Fontos, hogy ha a hibás számlát nem javítja ki az eladó, akkor a hibás összeg nem jogosít áfalevonásra.

Ez azt jelenti, hogy ha a hiba dacára megmarad a rossz összeg a számlán, akkor nemcsak a helyes és a hibás összeg közti különbség minősül majd jogtalan visszaigénylésnek, hanem a teljes összeg. Márpedig ha ez egy több millió forintos tétel, akkor az már komoly kiesést jelent, ráadásul a bírságtétel sem filléres.

számlajavításhivatalos dokumentum