Átlagon felülit produkált az építőipar

2017.09.22. 13:10

Az építőipar továbbra is rendhagyó viselkedést mutat több cégstatisztika tekintetében is, ezek közül a cégalapítási arány a legkirívóbb adat. A legtöbb hazai ágazatban a cégtörlések száma meghaladja a céglapítások számát, ezzel szemben az építőiparban 2017 során gyakorlatilag folyamatosan magas cégalapítási arány figyelhető meg.

A cégalapítási többlet ugyan minimális, mivel 1022 cégalapítás mellett 1017 cégtörlés történt, de az országos tendenciákhoz viszonyítva ez is kimagasló szektorszintű cégalapítási kedvet jelent – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A pozitív képhez nagyban hozzájárul az alkalmazottak számának folyamatos emelkedése is. A nyári alkalmazotti létszám tartalmazhat szezonalitási hatásokat, ugyanakkor a hosszabb távú trend is azt mutatja, hogy egyértelműen javul az ágazati foglalkoztatás. Méréseink szerint kisebb-nagyobb kilengésekkel ugyan, de 2012 szeptembere óta stabilan növekszik az ágazati alkalmazotti létszám.

A kimutatott növekményben ugyanakkor a termelési felfutás mellett a szektor fehéredése is szerepet játszik – mondja az Opten szakértője.

Az alap cégstatisztikák mellett a KSH termelési adatai is jól alakultak a szektorban, mind a termelés, mind a szerződésállomány növekedőben van valamennyi építményfőcsoportban. Az egyetlen kivétel, hogy júliusban az épületek építésére kötött új szerződések volumene csökkent.

Debrecen, Dóczy LakóparkForrás: MTI/Oláh Tibor

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) nyári hónapokra vonatkozó értéke az építőiparban átlagosan 17 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Zala, Veszprém és Vas megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!