Az állam megvédi az ekáert

2017.10.09. 13:19

Az adók csökkentéséről és a bérek emeléséről a magyar kormány akkor sem mond le, ha Brüsszel az adócsalók pártjára áll - szögezte le Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a Magyar Időknek arra utalva, hogy a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) miatt.

A két feketegazdaság elleni magyar intézkedés, az online pénztárgépek rendszere és a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrzése 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek. Több ágazatból eltűntek a csalók (de legalábbis számuk csökkent), az eredményeket pedig nemrég az Európai Bizottság külön is kiemelte, dicsérte.

Ehhez képest meglepő, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen.

IllusztrációForrás: AFP/Damien Meyer

Tállai András hangsúlyozta: a csalások visszaszorítása a magyar adópolitika egyik legfontosabb alkotóeleme. Egyebek mellett ez adott fedezetet azokra az adócsökkentésekre, amelyeket az elmúlt években a kormány végrehajtott.

Az ekáer megtámadásával Brüsszel ezeket a lépéseket veszélyezteti, és leszögezte: az adópolitikán, a béremelések politikáján a kormány az Európai Bizottság miatt sem fog változtatni.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!