A kevés munkaerő felnyomja a béreket

2017.12.04. 14:34

Egyre inkább meghatározó tényező lesz a képzett munkaerő Magyarországon: mivel kevesebb a szakképzett munkavállaló, felnyomja a kereslet a bérüket.

A Magyarországon működő nemzetközi cégek szerint 2018-ban a magyar bérek további emelkedése várható, mert a képzett munkaerőért folyó versenyben a bérezés továbbra is meghatározó tényező – mondta a Kienbaum Consultants International tanácsadócég ország menedzsere Sághy András a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával (DUIHK) közösen a 2017-2018. évi bérezésről készített tanulmányt bemutató tájékoztatón.

A kamara és a Kienbaum az idén ősszel 19. alkalommal készítette el közös tanulmányát a magyarországi bérezésről.

Ért hozzá? Akkor sokat vihet hazaFotó: Marton Szilvia/Origo

A felmérésben 76 munkakörben 16 ezer állásra vonatkozó fizetési adatot dolgoztak fel többségében a DUIHK-tagvállalatai körében.

A DUIHK kommunikációs osztályvezetője Dirk Wölfer arra hívta fel a figyelmet, hogy a kamara őszi konjunktúrafelmérése szerint a megkérdezett vállalatok 75 százaléka elégedetlen a rendelkezésre álló szakképzett munkaerő létszámával, holott a vállalatok 56 százaléka számolt a beruházásuk növekedésével, 61 százalékuk pedig a foglalkoztatottak bővítésével.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!