A kkv-k jól járnak a termékimport szigorításával

2017.12.20. 19:03

Az Európai Bizottság két jogalkotási javaslatot terjesztett elő a héten. Az első célja, hogy megkönnyítse a vállalkozások - különösen a kkv-k - számára termékeik unión belüli értékesítését, a második pedig megerősíti a nemzeti hatóságok és vámtisztviselők ellenőrzéseit a veszélyes termékek piacán.

A kezdeményezések az áruk unión belüli szabad mozgását javítják a kölcsönös elismerés elvének gyorsabb, egyszerűbb és egyértelműbb alkalmazásával. Az elv értelmében a gyártók termékeiket további követelmények nélkül értékesíthetik az egész unióban.

Az Európai Bizottság véleménye szerint az unió piacán továbbra is túl sok nem biztonságos, a szabályoknak nem megfelelő termék van. 

Az ellenőrzésen átesett játékok 32 százaléka, az elektronikai termékek 58 százaléka, az építőipari termékek 47 százaléka, illetve az egyéni védőfelszerelések 40 százaléka nem felel meg a biztonságra vagy a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó uniós szabályozás követelményeinek.

IllusztrációForrás: AFP/Anthony Wallace

A rendelettervezet segíti majd a nemzeti piacfelügyeleti hatóságok uniós együttműködését, így a hatóságok könnyebben megosztják majd egymással az illegális termékek és a folyamatban lévő vizsgálatok információit. Mivel az unióban kapható áruk 30 százaléka importtermék, a bizottság javasolja a kikötők és a külső határok fokozottabb ellenőrzését is.

A mellimplantátum- és a diesel-botrány aláássák a bizalmat, amelynek helyreállításához szigorúbb határokon átnyúló ellenőrzésekre van szükség. A hibás termékeknek nincs helyük az Európai Unióban - mondta Elzbieta Bienkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős EU biztos.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!