A következő években kitart még a lendület az építőiparban

2017.12.28. 16:11

Az építőipar várhatóan novemberben és decemberben tovább növeli teljesítményét, így éves szinten 30 százalékos bővülésre számíthat az előző évhez viszonyítva.

A múlt év közepétől egyre több nagy értékű szerződést kötnek az építőipari cégek, jelenleg 110 százalékkal magasabb a szerződések állománya, mint egy éve - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) igazgatója a közrádiónak.

Jövőre tovább javulhat az ágazat teljesítménye, az idei 2400 milliárd forintos termelés így 2800 milliárd körülire emelkedhet.

A jelenlegi szerződésállomány a következő két-három évben lendületben tartja az építőipart - mondja az igazgató.

építőipar, növekedés, 2017Forrás: DDC

A fizetőképes kereslet olyan gyorsan szakadt rá a vállalkozásokra, hogy a legnagyobb kihívás jelenleg munka mellett betanítani az új munkaerőt. Jelenleg 35 ezerrel többen dolgoznak az ágazatban a 2013-as mélyponthoz képest, bár ebből legalább 15 ezren korábban feketén dolgoztak a területen.

A cégek 2016 közepéhez képest 25 százalékkal több bért és járulékot fizetnek alkalmazottaik után, így egy képzett szakmunkás már havi nettó 250-280 ezer forintot is hazavisz.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!