Könnyebb lesz a kezességvállalás jövőre

2017.12.29. 07:02

Mérföldkövet jelent a kezességvállalásban jövő januártól az úgynevezett portfóliógarancia bevezetése, amely jelentősen egyszerűsíti az ügyintézést. A bankok saját maguk dönthetnek a garanciaintézmény bevonásáról, amelyről csak egy egyszerű adatszolgáltatást kell küldeniük.

A Magyarországon egyedülálló eljárás bevezetését az Európai Beruházási Alappal idén októberben kötött megállapodás teszi lehetővé, derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. közleményéből.

A portfoliógarancia konstrukcióra nagy volt az igény a kereskedelmi bankok részéről, így már a viszontgarancia megállapodás aláírását megelőzően nekiláttak az eljárások kidolgozásának - mondta Búza Éva, a társaság vezérigazgatója.

A COSME nevű program keretében, mintegy 3500 hazai kis- és közepes vállalkozás (kkv) juthat, mintegy 80 milliárd forint hitelhez a Garantiqa segítségével.

Illusztráció

A program keretében akár egymilliárd forint összegű hitelek is garantálhatóak, ami elsősorban a fejlesztési hiteleknek kedvezhet.

A Garantiqa kezességvállalási állománya a kkv-hitelezés bővülésénél is nagyobb ütemben, évi szinten csaknem 25 százalékkal nő. Ma már minden hetedik kkv-hitel a Garantiqa kezességvállalásával jön létre. A Garantiqa kezességvállalása segítségével kihelyezett hitelportfolió volumene idén meghaladja a 670 milliárd forintot, 2021-re pedig az 1000 milliárd fölötti kihelyezés a cél.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!