A részvénynél jóval kevésbé biztonságos az ICO

2017.12.29. 20:01

A Magyar Nemzeti Bank felhívást tett közzé, miszerint akár befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét is elveszthetik azok az ügyfelek, akik tokeneket vásárolnak nyilvános ICO (initial coin offering) forrásgyűjtés keretében tőkebevonásra, cégfejlesztésre hivatkozó személyektől.

Az ICO jellemzője, hogy egy vállalkozás vagy magánszemély tokeneket bocsát ki és kínál eladásra hivatalos fizetőeszközért vagy gyakrabban virtuális valutáért (például bitcoin, ether) azért, hogy projektjéhez tőkét szerezzen vagy cégépítését finanszírozza - írja az MTI. Az ICO-projektek tipikusan a fejlődés korai szakaszában vannak, és üzleti modelljeik kísérleti jellegűek.

A tokeneket a részvénybefektetésektől az különbözteti meg, hogy a tokenek tulajdonosi jogokat többnyire nem biztosítanak, társasági részesedést jellemzően nem testesítenek meg.

MNB

A tokenek ára általában rendkívül ingadozó, és előfordulhat az is, hogy a befektetők huzamosabb ideig nem tudják visszaváltani azokat. Az ICO-projekteket jellemzően külföldi bejegyzésű, határon átnyúló szolgáltatást nyújtó vállalkozások, vagy éppen természetes személyek üzemeltetik. A közelmúltban ugyanakkor a hazai piacon már megjelentek egyes magyar vállalkozások, magánszemélyek által - valamilyen ICO keretében - kibocsátott tokenek is.

A jegybank arra is felhívta a figyelmet: az ICO-ba fektető ügyfeleket nem védik az uniós vagy magyar garanciaintézmények felelősségi és kárviselési szabályai.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!