Papírmentessé tennék a NAV-ot

2018.02.08. 16:41

A jövedelmet terhelő adók további mérséklése, az adónemek számának csökkentése és az adózási szabályok ésszerűsítése, egyszerűsítése mellett 2021-re el kell érni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) teljesen papírmentessé váljon – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a szervezet vezetői értekezletén, Egerben.

Az EU egyik vezető és független gazdasági kutató intézetének tanulmánya szerint 2010. és 2017. között az unió tagállamai közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 9 százalékponttal a tényleges adóterhelés mértéke. Az NGM egy szolgáltatói típusú adó- és vámhatóság kiépítésén, végső soron az adózás megkönnyítésén és ésszerűsítésén dolgozik – mondta az értekezleten a miniszter, hozzátéve,

a NAV munkáján és megítélésén már lemérhetők e szemléletváltás első komoly eredményei.

A kormány arra törekszik, hogy a NAV az Európai Unió legversenyképesebb adóhivatala legyen.

Évente mintegy 100 ezer kezdő vállalkozásnak nyújt fél éves segítséget a NAVForrás: Shutterstock

Ennek jegyében az adóhivatal idén már a tavalyi négymillió mellett további egymillió magánszemélyt mentesít a személyi jövedelemadó bevallás kitöltésének kötelezettsége alól, a vállalkozásoknak pedig jövedéki adóbevallási tervezetet küld. Mentorálási programjának keretében ugyanakkor évente mintegy 100 ezer kezdő vállalkozásnak nyújt speciális, ha szükséges, egyedi szakmai segítséget fél éven keresztül.

A NAV 2018-tól az EU tagállamai közül egyedüliként biztosítja a papírmentes ellenőrzést.

A jelenlegi tesztfázis után nyártól vezetik be „élesben” a gazdaságfehérítés újabb eszközét, az online számlázást, amely nemcsak az illegális piaci szereplőket szűri ki, hanem az áfabevallási tervezetek adóhivatali elkészítésének lehetőségét is megteremti.

A hivatal idei célja, hogy ez évben a tavalyinál 580 milliárd forinttal több - összesen 14 ezer milliárd forint - folyjon be az államkasszába, miközben az adócsökkentések révén 280 milliárd forint marad a családoknál és a vállalkozóknál.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!