Nullaszázalékos hitelt kaphatnak a cégek a kutatás-fejlesztéshez

2018.06.05. 11:05

Az európai uniós forrású hitelt a vállalkozások kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységeinek ösztönzése és beruházásainak előmozdítása érdekében hozta létre a Magyar Fejlesztési Bank. A hitelprogram egyedi célkitűzése a vállalkozások K+F+I beruházásainak előmozdítása.

A hitelprogram célja a pénzügyi szempontból életképes, jövedelemtermelő vállalkozások K+F+I tevékenységének ösztönzése,

amelyek a pénzpiacokon egyáltalán nem, vagy nem kellő mennyiségben jutnak finanszírozási forráshoz. A hitelprogram célja továbbá, hogy növekedjen a vállalkozás saját tevékenységi körében végzett olyan prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztési tevékenység, amely jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, ill. ezek prototípusainak kifejlesztését, piacra vitelét eredményezheti.

A 2019. december 2-ig folyamatosan benyújtható hitelkérelmek keretösszege 30,09 milliárd forint.

A jövőben a vissza nem térítendő európai uniós források helyét az alacsony vagy nulla százalékos vállalati hitelek veheti majd átForrás: MTI/Balázs Attila

A keretből mikro, kis- és közép- és nagyvállalkozások juthatnak forráshoz, de nagyvállalat csak akkor, ha a projekt eredményéből, hasznaiból a kkv szektor is részesül vagy már a kérelem benyújtásakor nemzetközi jelenlétet tud felmutatni.

A hitelkamat évi nulla százalék. A kölcsön összege 100 millió forinttól 3 milliárd forintig terjed, s a hitelt kérelmező cégnek legalább 10 százalék mértékű saját forrást kell tudnia felmutatni, amely regionális beruházási támogatás esetében legalább 25 százalékra ugrik. A hitel futamideje legfeljebb 15 év lehet, induló vállalkozás esetében legfeljebb 10 év. A hitelt legfeljebb 24 hónapig tartja rendelkezésre az MFB, amely 1 milliárd forinttól egy évvel meghosszabbítható. A projektet a rendelkezésre tartási idő végéig be kell fejezni.

A kölcsön ipari kutatás, kísérleti fejlesztés tevékenységekre, innovációs tevékenységekre, termék piacra viteli tevékenységekre, a projekt végrehajtásához kapcsolódó tevékenységekre, a projekt végrehajtásához szorosan kapcsolódó, de nem K+F tartalmú tevékenységekre vehető fel.

További részletek az MFB oldaláról tudhatók meg.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!