Így intézze el, ha telephelyvásárlásra szeretne hitelt felvenni!

2018.06.11. 16:31

A cég érett szakaszába lépve terjeszkedni szeretne, amihez általában szükséges új telephely is. Ha erre forrás nem áll rendelkezésre a cégen belül, akkor hitelt kell rá felvenni. A Bankmonitor.hu összeszedte, mi szükséges hozzá a hiteligénylési folyamat során.

1. A cég hitelképessége

Mielőtt még bármit teszünk, a cég hitelképességét kell megvizsgálni. Beruházási hitel felvételéhez legalább 2 lezárt üzleti évvel kell rendelkeznünk, e nélkül nem kaphatunk hitelt.

Fontos az is, hogy ne legyen végrehajtás (inkasszó) a céges bankszámlán. Ha a tulajdonosi struktúrában 50 százaléknál nagyobb tulajdoni hányad cserél gazdát, akkor fél évig várni kell a hiteligénylés beadásához.

2. Önerő

Ha már hitelképes a cég, szükséges tudni a telephely vételárát.

Ehhez legalább 25-30 százalékos önerővel rendelkezni kell. Emellett természetesen az is számít, hogy a fennmaradó 70-75 százalékot megkaphatjuk-e? Ez alapvetően az év végi profittól függ.

A kettő közül (mekkora összeg szükséges és mekkora összeget bír el a cégünk) a kisebb összeget kaphatjuk meg.

A telephelyvásárlásra beruházási hitel vehető fel, ha a cég hitelképes és elegendő profittal rendelkezikForrás: Origo

3. Hitelezhető telephelyek

Lehetőleg tiszta jogviszonyú, önállóan is forgalomképes tulajdont vásároljunk. Az osztatlan közös tulajdonra nem, vagy nehezebben kaphatunk hitelt.

4. Határidők

Az általános átfutási idő a hitelkérelem beadásától kezdve a folyósításig 3 hónapot vesz igénybe, de ez jelentősen lerövidíthető, ha a bank által kért dokumentumokat, adatokat mind késlekedés nélkül megadjuk. A beadás előtt célszerű leellenőrizni az adófolyószámlát, nehogy egy véletlen elmaradás késlekedést okozzon.

A hitelbírálat több lépésből áll. Amikor eljutottunk a kötelező ajánlati szintig, mely a bank részéről visszavonhatatlan, csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy megkapjuk a pénzt.

Csak ekkor célszerű megkötni az adásvételi szerződést a telephelyre, és számolni kell még további 2-3 héttel a hitel tényleges folyósításáig.

A több részlettel is szolgáló eredeti cikk itt olvasható el.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!