Újabb pályázati pénzek jönnek a kkv-szektorba

2018.08.09. 14:00

Állami forrásból már év végén, uniós támogatásból pedig a jövő év tavaszán jöhetnek új kkv-pályázati felhívások, amelyek a versenyképesség javítását, az ipar automatizációját, digitalizációját segítik.

Új fejlesztési forrásokkal számolhatnak a termelő, szolgáltató hazai kkv-k azáltal, hogy a mosani kormányzati ciklusban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezében összpontosul a fejlesztéspolitika koordinálása – nyilatkozta a Világgazdaságnak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

A piac arra számít, hogy még idén november–decemberben új, a versenyképesség-javítását, illetve az ipar 4.0-s automatizációs és digitális megoldások alkalmazását ösztönző felhívások jelenhetnek meg hazai forrásból, s ezekre akár már jövő év január–februárjában lehet majd pályázni.

A kkv-k csak automatizációval, digitalizációval kerülhetik el a jövőbeli munkaerőhiányt, amelyhez még idén támogató pályázati kiírások várhatóakForrás: MTI/Nemes János

Emellett jövő tavasszal újabb uniós kiírásokkal is lehet számolni a le nem hívott, újraosztott források keretéből. Ez a keret várhatóan százmilliárdos nagyságrendet tesz majd ki a megítélt, de fel nem használt támogatások, illetve meg nem valósuló beruházások, fejlesztések miatt.

A vezérigazgató szerint a csaknem 4,5 millió munkavállalónál jóval több a jövőben sem fog dolgozni, ezért a 4 százalék feletti GDP-növekedés akkor tartható fenn, ha ágazattól és mérettől függetlenül a versenyszféra valamennyi tagja nagymértékben növeli a hatékonyságát.

A teljes cikk a Vg.hu oldalán olvasható el.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!