Táppénz alatt nem jár a cafeteria, benne az egészségügyi biztosítás sem

2018.08.09. 10:00

Egy levélíró 2018 március óta táppénzen van. 1 hónap táppénz után a munkáltató megszüntette a cafeteriát, így benne megszűnt a fizetett egészségügyi biztosítása is. Emiatt nem tud eljutni az orvosokhoz, tehát a cafeteria ez esetben éppen a munkábaállást segítené. Milyen lehetőségek vannak?

Sajnos számos munkáltatónál előfordul, hogy hosszabb keresőképtelenség esetén felfüggesztik a cafeteria juttatások folyósítását. Ez a magyar munkajogi gyakorlat szerint jogszerű intézkedés - írja válaszában az adózással, könyveléssel kapcsolatos szakértő a PwC Magyarországtól a Hrportál.hu-n.

Ezen a helyzeten azonban a munkavállaló és a munkáltató is segíthet.

Érdemes áttekinteni a szerződést, mert lehetséges, hogy maga a munkavállaló is fizetheti az egészségügyi biztosítását a táppénz ideje alatt, így biztosítható a folyamatos magán egészségügyi ellátás.

Érdemes megnézni a szerződést, hogy a munkavállaló maga is fizetheti-e az egészségügyi biztosítást a táppénz ideje alattForrás: PhotoAlto/Eric Audras

Egy másik lehetőség, hogy a munkavállaló méltányossági alapon kérje munkáltatójától az egészségügyi biztosítás díjának további fizetését, többek között arra hivatkozva, hogy így plusz egészségügyi ellátást kap, amivel hamarabb visszatérhet az aktív állományba. Ezt azonban a munkáltató csak akkor teheti meg, ha ez nem diszkriminatív a többi munkavállalóval szemben, azaz a táppénzen lévő dolgozó bizonyítja, hogy akár az anyagi helyzete, akár a betegség jellege méltánylást érdemel.

Természetesen ez a döntés a munkáltatóé, így akár el is utasíthatja a kérelmet.

Írásunk a Hrportál.hu cikke alapján készült.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!