Mit kell tenni, ha elmarad a táppénz kifizetése?

2018.12.04. 11:00

Egy levélíró azzal a panasszal fordult a Hrportál.hu-hoz, hogy egy éve táppénzen van az édesapja, de csak két hónapig kapott táppénzt. A táppénzes papírt minden hónapban leadják a vállalkozónak, aki azt állítja, hogy tovább küldte, az egészségpénztár viszont azt állítja, hogy nem kapták meg, ezért nincs kifizetés. Mit lehet ilyenkor tenni?

"Édesapja esetében konkrétan nehéz megmondani, hogy mi a táppénz kifizetés elmaradásának oka, hiszen a kérdésében konkrét információ korlátozottan szerepel, a hatóság és a vállalkozó pedig a táppénzes papír továbbításáról eltérően nyilatkozik" - írja válaszában a PwC Magyarország adózással, könyveléssel kapcsolatos szakértője.

A táppénz főszabály szerint annak a biztosítottnak jár, aki pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett, valamint keresőképtelenné válik, és ezt igazolja az orvos.

Táppénz az igénylő betegsége miatt a betegszabadságra való jogosultság lejártát követő naptól, az igazolt keresőképtelenség időtartamára jár, de maximum egy éves időtartamra.

A maximális, azaz teljes egy évnyi táppénzhez szükséges az egy éves folyamatos biztosítási idő a betegséget megelőzőenForrás: Shutterstock

A keresőképtelenség legfeljebb egy éves időszaka alatt a táppénzre jogosult személy munkaviszonyának fenn kell állnia. Egy évnyi táppénzre való jogosultsággal rendelkeznie kell legalább egy éves folyamatos biztosításban töltött idővel a betegséget megelőzően, ellenkező esetben a táppénz időtartama arányosan csökken.

A konkrét esetben elképzelhető, hogy a táppénzt megelőző biztosítotti időszakkal összefüggésben van fennakadás a táppénz kifizetésében - zárja válaszát a PwC Magyarország adózással, könyveléssel kapcsolatos szakértője.

Cikkünk a Hrportál.hu írása alapján készült.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!