Jövőre már nem lesz szükséges az útnyilvántartás a lízingelt autóknál

2018.12.07. 21:19

Jövőre lehetőség lesz arra, hogy lízingelt autó esetén ne kelljen útnyilvántartást vezetni, megkímélve ezzel a vállalkozást a plusz adminisztrációs terhektől - hívta fel a figyelmet az Írisz Office.

Változik a személygépjárműhöz kapcsolódó bérleti díj áfájának levonhatósága 2019. január 1-jétől. Jövőre lehetőség van arra, hogy ne kelljen útnyilvántartást vezetni, ezzel megkímélve a vállalkozást a plusz adminisztrációs terhektől – hívják fel a figyelmet a könnyítésre az Írisz Office adótervezői.

A jelenlegi szabályozás alapján a személygépjármű bérleti díjának áfája – ide soroljuk a nyílt végű lízinget is – olyan arányban helyezhető levonásba, amilyen arányban a járművet a vállalkozási tevékenységhez használják. Ennek alátámasztása az útnyilvántartás, melyből egyértelműen megállapítható, hogy egy adott időszakban mennyi volt az autó magáncélú és mennyi a gazdasági célú használata.

Jövőre az autólízingesek választhatják az útnyilvántartás nélküli elszámolást is, ekkor azonban a lízingdíj áfájának csak a felét vonhatják leForrás: Thinkstock

E helyett a módszer helyett 2019. január 1-jétől lehetőség van arra, hogy ne kelljen útnyilvántartást vezetni, ezzel megkímélve a vállalkozást a plusz adminisztrációs terhektől.

Ebben az esetben azonban csak a bérleti díj áfájának 50 százaléka helyezhető levonásba. A vállalkozás szabadon dönthet arról, hogy a két módszer közül melyiket szeretné alkalmazni.

Cikkünk a Piacésprofit.hu írása alapján készült.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!