Másfél millió forint feletti készpénzes vállalkozói ügyletre bírság jöhet

2019.02.22. 07:03

Ha egy cég vagy egyéni vállalkozó, illetve áfafizetésre kötelezett magánszemély 1,5 millió forint feletti összeget fizet ki készpénzben, akkor nem csak ő, hanem az összeg elfogadója is büntethető – hívta fel a figyelmet az adóhatóság (NAV) frissen közzétett útmutatójában, melyről Azénpénzem.hu számolt be. Az 1,5 millió forint feletti pénz ötöde lehet a bírság.

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók közötti másfél millió forintot meghaladó készpénzfizetés korlátozásáról tett közzé útmutatót a NAV. A törvényben foglalt előírások megsértése esetén

a kifizetés teljesítője, de a kifizetés jogosultja (tehát aki a másfél milliós korlát feletti összeget készpénzben kapja) is a korlátot (melybe az áfa is beleszámít) meghaladó rész után 20 százalékos mulasztási bírsággal sújtható.

A másfél millió forint feletti készpénzes vállalati ügyleteknél magas a bírság kockázataForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ez a szabály csak a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózókra vonatkozik, és azon belül is kizárólag a vállalkozási tevékenységhez (tehát az adóköteles tevékenységhez) kapcsolódó vagy azt szolgáló ügyletekre vonatkozik. A magánszemélyként történő vásárlások tehát nem számítanak ide.

A fenti szabály szempontjából nem minősül készpénzfizetésnek például, ha az ügyfél bankszámlájáról induló készpénzátutalási megbízással küld készpénzt postai úton valakinek, továbbá azt sem kell figyelembe venni, ha a számlavezető banknál a tartozást készpénz segítségével egyenlítik ki, illetve ha a banknak adott rendelkezés (meghatalmazás) alapján az adózó bankszámlájáról egy másik fél vesz fel készpénzt.

A hírről Azénpénzem.hu számolt be.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!