Szőlészeti egyetem fiatal borászoknak

2017.04.21. 12:47

A Magyar Nemzeti Kereskedőház a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének szakmai támogatásával elsőször rendezi meg a PANNON VINERSITAS Szabadegyetem elnevezésű szőlész-borász rendezvényt. Az esemény célja, hogy segítse a Kárpát-medence fiatal magyar borászai közötti tapasztalatcserét, a szakmai ismeretek bővítését, az export célú összefogást, valamint közös, piacképes árualapok kialakítását.

A hagyományteremtő jelleggel életre hívott szakmai fórum és képzés célja egy olyan platform kialakítása, mely

dinamizálja az anyaországi és a határon túli magyar borászatok közti együttműködést, illetve elősegíti az együttes nemzetközi piacra lépéshez szükséges közös árualapok feltérképezését.

A Szabadegyetemen neves hazai és külföldi szakemberek, elismert borászok ismereteik és szakmai tudásuk átadásával segítik a fiatal borászok jövőbeli tevékenységét, termékpálya szemléletét. A cél, hogy a fiatal borászok a „dűlőtől a pohárig" elv mentén megfelelő szakmai alapot kapjanak a borágazat különböző szegmenseiben (művelésmódok, fajtaválasztás, eredetvédelem, marketing, modern borászati technológiák, versenyképes exportképesség).

,,A Junibor Fiatal Borászok Egyesülete kvalitásai a közösségi gondolkodás, az összefogás, a nyitottság, a tudásszomj valamint egy nemes cél szolgálata, mely esetünkben a magyar bor fejlődésének az ügye. A PANNON VINERSITAS Szabadegyetem éppen ezért a legfontosabb rendezvény számunkra, hiszen pontosan ezeket az értékeket közvetíti, úgy, hogy közben a külhonban élő magyar borászokkal is megismerkedhetünk, szorosabb kapcsolatot teremthetünk" – mondta Hernyák Tamás, a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének elnöke.

A PANNON VINERSITAS Szabadegyetem megnyitójaForrás: MNKH

A fentiekkel összefüggésben a magyar kormány által meghirdetett kárpát-medencei Gazdaságfejlesztési Program pályázatai nagyban segítik a külhoni borászatok fejlesztését. A történelmi jelentőségű programnak köszönhetően a határon túli magyar cégek modernizálhatják vállalkozásukat, valamint földterületet, munkaeszközöket, gépeket, technológiákat vásárolhatnak.

„A Kereskedőház célja, hogy szakmai tartalommal töltse meg a magyar kormány nemzetpolitikai törekvéseit, hiszen a Gazdaságfejlesztési Program kölcsönös előnyöket biztosít az anyaországi és határon túli magyar borászatok számára is, mivel a fejlesztések révén a régiós gazdasági környezet minden szereplőt érdekelté tesz a hosszú távú együttműködések kialakításában. Ez pedig elengedhetetlen a Kárpát-medence, és ezen keresztül Magyarország gazdaságának további fejlődéséhez" – fogalmazott Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

borászatszőlőtermesztés