Okosabban veszünk használt autót

2017.09.07. 17:22

Egyre tudatosabban választanak használt autót a magyarok, a kérdőívet kitöltők 59 százaléka szerint a megbízhatóság és a praktikum a legfontosabb szempont - derült ki a Totalcar és a JóAutók.hu közös felméréséből.

A kutatásban résztvevők 67 százaléka leginkább az autó szervizelőélete és jelenlegi állapota alapján dönt vásárláskor, és csak 5 százalékuk állította azt, hogy az ár a legfontosabb döntési szempont. A válaszadók 11 százaléka pedig nem is a használt autó vételi árával kalkulált, hanem a hosszú távú fenntartási költségeit vette alapul.

Az autó életkorát és a kilométeróra állását mindössze 8 százalékuk jelölte meg mint a vásárlást támogató első számú szempontot. A kevésbé tudatos, érzelmi döntést sejtető "presztízs" válaszlehetőséget csupán 16 százalék választotta.

A JóAutók.hu szakértői szerint ez jelentős előrelépés a korábbiakhoz képest. Bár változó az emberek tudatossága és szakmai ismerete ezen a területen, mégis érezhetően nő az igény az ellenőrzött forrásból származó, dokumentált autók iránt.

Használt autók piacaFotó: Csudai Sándor - Origo

A válaszadók 34 százaléka 3-5, míg 46 százalékuk 5-10 évente cseréli le a kocsiját.

Ársáv szempontjából a megkérdezettek 16,4 százaléka fél- és egymillió forint között keresgél, 56 százalék egy- és hárommillió forint körüli összegbe kerülő kocsik között válogat, 15 százalék pedig a három- és ötmillió forintot elérő ajánlatok között nézelődik.

Üzemanyag szempontjából még mindig a benzines autók vezetik a kedveltségi listát, a válaszadók 71 százaléka az ilyen meghajtású kocsikban bízik, és csupán 18 százalékuk választja a dízeles modelleket.

autóvásárlás