Kutatás-fejlesztésre kaptak támogatást kkv-k

2017.09.20. 10:31

Versenyképességének javítására és kutatás-fejlesztésre 4,5 milliárd forint kutatás-fejlesztési támogatást nyert el 15 pest megyei kis- és középvállalkozás (kkv), további félmilliárdot pedig 30 cég, versenyképességének javítására, illetve egy pest megyei intézmény bölcsődei fejlesztésre a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) négy pályázata keretében.

A támogatásokkal együtt a beruházások összértéke meghaladja a 8,1 milliárd forintot - mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára.

Tizenkét vállalkozás arra kapott 3,2 milliárd forintot kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) tevékenységét támogató felhívás keretében, hogy 78 új kutatót vesznek fel, K+F+I árbevételük együttesen meghaladja a 6,8 milliárd forintot a fejlesztések hatására. A beruházásuk összértéke 5,4 milliárd forint - hangsúlyozta az államtitkár.

A támogatás jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, továbbá ezek prototípusainak kifejlesztését eredményező hazai kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekre fordítható.

Három cég vállalta, hogy kutatóintézekkel működik együtt, ezért cserébe 1,3 milliárd forint támogatást kaptak. A cél olyan üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények elérése, amelyek társadalmi jelentőségű problémák megoldásában segítenek. A beruházások összértéke 1,7 milliárd forint, a nyertesek a támogatásból alapkutatást, ipari kutatást és kísérleti fejlesztést végezhetnek. A fejlesztések eredményeként 24 új kutatót alkalmaznak.

Megéri együttműködni kutatóintézetekkelForrás: Thinkstock

Kapacitásbővítő beruházások támogatására 485 millió forintot nyert 30 vállalkozás, beruházásaik teljes értéke meghaladja az egymilliárd forintot.

A nyertesek vállalták az együttesen 4,2 milliárd forint éves nettó árbevétel-növekedést, és 732 munkavállaló alkalmazását a fenntartási időszak végéig. A támogatásból a vállalkozások eszközöket, gépeket vásárolhatnak, de lehetőség nyílik fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására is, a feldolgozóiparhoz kapcsolódó exporttevékenységük növelése érdekében.

Egy pest megyei intézmény 177 millió forintot nyert el bölcsődei fejlesztésre, 48 bölcsődei férőhely létrehozását vállalva. A kormány célja ezen fejlesztésekkel, hogy a lehető legközelebb biztosítson bölcsődei és óvodai elhelyezést, és a fejlesztések a helyi igényekhez igazodjanak - emelte ki Rákossy.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!