Gyógyszert és szalámit is fejleszt a Szegedi Egyetem

2017.09.21. 11:34

Uniós támogatással, huszonhat ipari partnerével indított közös kutatás-fejlesztési projekteket a Szegedi Tudományegyetem. Az akadémiai és vállalkozói szféra együttműködésével létrejövő programok együttes költségvetése megközelíti a 40 milliárd forintot. A projektek várható eredménye 12 - saját, vagy az ipari partnerrel közös - szabadalom, 15 know-how, szoftverek és prototípusok.

Az SZTE országos és nemzetközi szinten is jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet végez, mely kiterjed az innovációs értéklánc minden elemére (alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés, piaci innováció, társadalmi innováció, tudásalkalmazás).

Az egyetem kiemelten kezeli ipari együttműködéseit, az elmúlt évek során számos közös kutatás-fejlesztési projektben működött együtt ipari partnereivel.

A projektek lezárást követően az intézmény célja a kidolgozott termékek, technológiák hasznosítása, értékesítése, újabb kutatási megbízások elnyerése az új eljárásokra, infrastruktúrára alapozva, Ennek érdekében az SZTE partnereivel hasznosítási szerződéseket fog kötni, ezáltal is növelve az egyetem ipari együttműködésekből származó bevételét.

Kutatni márpedig muszájForrás: Thinkstock

A projektek közül a legnagyobb, 5,6 milliárd forint költségvetésű az Egis Gyógyszergyár Zrt.-vel, a Pannon Egyetemmel és az MTA Természettudományi Kutatóközponttal indult közös kutatási program,

amely célja nyolc bőr- és fájdalomérzettel járó betegségek kezelésére alkalmazható készítmény kifejlesztése. Szintén gyógyszeripari projekt a Richter Gedeon Nyrt.-vel és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponttal indult közös, 4,9 milliárd forint költségvetésű kutatási program, melyben egy bioszimiláris fehérjekészítmény, valamint egy gyógynövény alapú nőgyógyászati-készítménycsalád fejlesztésén dolgoznak.

A hazai húsipar egyik legmeghatározóbb szereplőjével, a régió legjelentősebb vállalatával a Pick Szeged Zrt.-vel indított 2,6 milliárd forint összköltségű projekt során a cég és az egyetem szakemberei dolgoznak együtt a hús alapanyag víztartalmának csökkentése, a füstölési eljárás fejlesztése, a természetes penészkultúra standardizálása, a klímatechnológia optimalizálása, az automatizálás, a csomagolás- és a termékfejlesztés érdekében.

kutatás-fejlesztésSZTE