Csontimplantátumok fejlesztésébe vág két magyar egyetem

2017.09.27. 17:06

Csont- és ízületpótló implantátumok kutatásával és fejlesztésével foglalkozik a következő négy évben két társaság, valamint a Debreceni és a Nyíregyházi Egyetem alkotta konzorcium, amely a kétmilliárd forint összköltségvetésű projekthez jelentős hazai és európai uniós forrást nyert el.

A digitális gyártást támogató eszközökkel és szolgáltatásokkal, a prototípus gyártással és 3D nyomtatással, valamint a térinformatikai rendszerintegrációval foglalkozó Varinex Informatikai Zrt. által vezetett konzorciumban a két egyetem mellett a kecskeméti Kereken-Pálya Kft. vesz részt.

A program során az úgynevezett Additive Manufacturing (AM) technológiával olyan implantátumok előállítása a cél, melyek az emberi szervezet számára magasabb fokú kompatibilitást jelent gyorsabb gyógyulás és jelentősen hosszabb idejű használhatóság mellett.

A csont- és ízületpótló implantátumok alkalmazása területén szeretnének a szakemberek az AM technológiák lehetőségeit többek között képfeldolgozási algoritmusokkal és állatkísérletekkel vizsgálni, illetve gyakorló sebészekkel közösen kidolgozni olyan módszert, ami minden csont- és ízületi implantátummal foglalkozó szervezet számára elérhető és használható lehet.

Az új implantátumok sokkal jobb anyagból lesznek majdForrás: Origo

A pályázat által támogatott kutatás négy éve során lehetőség adódik olyan anyagszerkezet fejlesztésére.

A projektben tervezett állatkísérletek és képfeldolgozási technológiák alkalmazásával a kutatók célja a titán alapú fémimplantátumok olyan struktúrájának megalkotása, amely minden eddig ismert megoldásnál jobban biztosítja az osteointegrációt, azaz a csonthoz kapcsolódást.

Az anyagfejlesztési irányvonalat a két egyetem egymással együttműködve alapozza meg. A kétmilliárd forint értékű programból 1,67 milliárd forint a támogatás, amelyet a konzorcium a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pályázati kiírásán nyert el.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!