Három magyar cég az európai legjobbak között

2017.10.20. 11:02

A Horizont 2020 keretprogram kkv-támogató eszközének forrásaira kiírt pályázat legutóbbi fordulójában 24 ország 119 kis- és középvállalkozása nyert el támogatást. A kkv-támogató eszköz szakaszos támogatást nyújt, a három szakasz az innovációs ciklus egészét lefedi.

A most odaítélt támogatás az első szakaszban hivatott anyagi segítséget nyújtani a cégeknek ahhoz, hogy innovatív, piaci áttörést hozó termékhez, szolgáltatáshoz vagy eljáráshoz megvalósíthatósági tanulmányt készítsenek. A projektenként odaítélt 50 ezer euró összegű támogatáson felül a cégek vállalkozástámogatási szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, és háromnapos ingyenes üzleti tanácsadásban részesülhetnek.

Az Európai Bizottsághoz összesen 2079 érvényes pályázat érkezett be a szeptember 6-i határidőig. A pályázók közül támogatást elnyerő 119 kkv összesen 117 projekt megvalósításában működik közre - egy projektben több kkv is részt vehet.

A finanszírozásra érdemesnek ítélt projektek közül a legtöbb, 29 infokommunikációs technológiákkal kapcsolatos, 16 közlekedési, illetve 15 alacsony szén-dioxid-kibocsátású és hatékony energiarendszerek kialakítására irányuló projekt.

IllusztrációForrás: Dreamstime

A támogatást elnyerő cégek között három magyar kkv is található.

Az Aero Glass Kft. innovatív földi navigációs alkalmazást fejleszt, a Pentele Zrt. azon dolgozik, hogy a gabonaféléket úgy lehessen hosszú távon tárolni, hogy a rovarkártevők ellen kovaföld felhasználásával, költséghatékony módon védekezhessenek, az OptoForce Kft. pedig tanuló robotokat fejleszt a feldolgozóiparban.

A Horizont 2020 keretprogram 2014. január 1-jén indult, azóta 2422 kkv részesült az innovációs ciklus első szakaszában támogatásban. A következő forduló határideje 2017. november 7. – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!