Idén majdnem 82 milliárd forintért lehet pályázni kutatás-fejlesztésre

2018.01.05. 14:45

Tavaly a 2016-os kifizetést meghaladva 83,3 milliárd forint volt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a hazai vállalkozásoknak, vállalatoknak, kutatóhelyeknek kifizetett támogatás. Ennek több mint 41 százaléka jutott a hazai vállalkozásokhoz, 30 százalék pedig az egyetemi és akadémiai kutatóhelyekhez.

Az NKFI Alap tavaly 34,2 milliárd forintot juttatott hazai mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének ösztönzésére. Emellett 25 milliárd forintot 26 felsőoktatási intézménynek, valamint a Magyar Tudományos Akadémia 17 kutatóközpontjában folyó kutatásokra ítéltek oda. A meghirdetett keretösszeg ennél nagyobb, mivel a kifizetések több év alatt teljesülnek.

A 2017-ben kifizetett legnagyobb összegű, összesen több mint 20 milliárd forintos kifizetés a házon belüli kutatás-fejlesztést, a startup-ökoszisztéma építését, exportorientált innovációt vagy iparjogvédelmet támogatta.

Idén mintegy 82 milliárd forint  pályázható kutatás-fejlesztésreForrás: MTA BTK

2015 óta az NKFI Alap pályázati kiírásaiból

mintegy 2000 projekt vissza nem térítendő támogatásáról született döntés, összesen közel 250 milliárd forint értékben. Az NKFI Alap idei programstratégiája szerint a 2018-ban meghirdetendő pályázati konstrukciók teljes keretösszege 81,85 milliárd forint.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!