Javul a nyomdaipari cégek helyzete

2018.01.18. 18:11

2014 óta folyamatosan szűnnek meg a hazai nyomdaipari cégek, de az árbevétel csökkenést sikerült 2016-ban megállítani.

Amíg 2014-ben még 4162 ilyen profilú vállalkozás működött az országban, addig a tavalyi évben már csak 3468 - közölte az Opten. Árbevétel tekintetében, amíg 2014-2015 évek vonatkozásában még 4 milliárd fölötti bevétel csökkenést szenvedett el a szektor, addig 2015-2016-ban már több mint 9 milliárd forintos árbevétel növekedésnek örülhettek a piac szereplői.

illusztrációForrás: MTI/Krizsán Csaba

A vállalkozások és a szakmai szervezetek jelzéseit alátámasztják a statisztikák abban a tekintetben, hogy

egyre égetőbb a szektort sújtó munkaerőhiány.

A vizsgált időszakban az alkalmazotti létszám évről-évre csökkent. Ennek oka, hogy a jól képzett nyomdaipari szakemberek egy része nyugdíjba vonult, másik része pedig külföldre távozott munkát vállalni.

A drága technológiát használó iparágakban, mint amilyen a nyomdaipar is, folyamatosan nagy beruházásokat igényel a versenyképesség megtartása, ezért nem mellékes milyen külső forrásokat tudnak bevonni a piac szereplői ezek finanszírozásába.

A vizsgált időszak tekintetében az ilyen profilú cégek évről-évre több uniós pályázati forráshoz jutottak különböző fejlesztéseik megvalósításához. 2014 és 2017 között több mint 10 milliárd forint pályázati forrást igényeltek a hazai nyomdaipari vállalkozások.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!