Magyar startup fejlesztésével lesz okos egy társasház

2018.12.17. 21:17

Miközben egy magyar cég fejlesztésével épül az első magyarországi okos társasház, az OTP Business Társasházi Pályázatán egymillió forintot nyert egy szegedi társasház – utólagos „okosításra".

Egy hazai startup cég fejlesztései nyomán már épül az első „okos" otthonokból álló társasház, nemrég kezdődött az 54 lakásos Budapesti épület kábelezése.

Komplex számítógépes rendszer működteti majd a lakások fűtési és hűtési rendszerét, világítását, árnyékolását, a biztonsági rendszereket, de még az audiovizuális eszközöket is.

A fejlesztés tehát képes egyetlen közös platformon kezelni több teljesen különálló rendszert. Például ha a kaputelefonon csöngetnek, a mobilon meg lehet nézni ki az, és be is lehet engedni.

Nem feltétlenül kell ugyanakkor új épületet felhúzni az okos megoldásokért. A szegedi társasház például az OTP Business Társasházi Pályázatán utólagos „okosításra" nyert támogatást.

A lakók egyebek mellett egységes IP hálózat kialakítására és a közösségi területek wifi lefedettségére pályáztak, hiszen élénk közösségi életet élnek az udvaron. Nyáron grilleznek, kártyáznak, vagy csak beszélgetnek. A wifi elérésnek köszönhetően viszont már akár zenét hallgatni vagy dolgozni is tudnak a szabadban. Biztonságukat pedig növeli a ház közösségi tereiben újonnan elhelyezett 8 kamera.

Az okos társasházakban a mobiltelefonokon, tableteken ellenőrizhető a kapun csengető személy képe, és a mobillal be is engedhető (képünk illusztráció)Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az intranetes hálózat később a tervezett napelem-rendszer ellenőrzésére is alkalmas lehet. Ezek a napelemek fognak energiát biztosítani a kiépített kamerarendszer, illetve a videó-kaputelefonok számára is.

A szegedi társasház azonban nem ezzel a pályázattal kezdte el az okos megoldások alkalmazását. Korábban digitális vízmérőórákat szereltek minden lakásba, miután úgy látták, hogy túl nagy a különbség a főmérőn mért- és az almérőkről összesített fogyasztás között. De a digitális megoldások mellett a közösségi élet „ősi" elemeiben is hisznek, hat éve például közösen építettek az udvarra kemencét.

Bár a közlemény nem említi, hogy mely cég megoldásáról van szó, a magyar piacon a Chameleon nevű startupnak van ilyen megoldása. Ez egy olyan komplex számítógépes rendszer, amely működteti a lakások fűtési és hűtési rendszerét, a világítást, az árnyékolástechnikát, a biztonsági rendszereket, a kerti eszközöket és az audiovizuális eszközöket. A rendszer régi lakásokba is telepíthető.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!