Rosszul kezdte az évet a magyar ipar

2012.03.14. 9:29

A tavalyinál enyhébb tél miatt is csökkent közel 0,5 százalékkal az ipari termelés volumene januárban az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH szerdán.

Az ipari termelés 2012 januárjában 0,5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, amit elsősorban a járműgyártás kibocsátásának visszaesése, valamint a tavalyinál enyhébb január miatti kisebb fűtésigény okozott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

A KSH adatai szerint a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index - a decemberi 7,3 százalékos csökkenést követően - az előző hónaphoz képest januárban 2,1 százalékkal nőtt. Az előző év januárjához viszonyított, munkanaphatástól megtisztított index 2,7 százalékkal volt alacsonyabb.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 januárjában az előző év azonos hónapjához képest a feldolgozóipar termelése stagnált, a csekély súlyú bányászaté 20,8 százalékkal nőtt. Az energiaipar - villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás - kibocsátása 7,4 százalékkal csökkent, főként az előző évinél enyhébb időjárás hatására. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2012 januárjában a 2011 januári átlagos középhőmérsékletnél 2,3 Celsius-fokkal magasabbat mértek.

Az idén januárban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban regisztrált a KSH termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egyötödét képviselő járműgyártás termelése 2008 októbere óta először nem haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. A kismértékű, 1,1 százalékos visszaesés elsősorban az iparág januári termelésleállásával függ össze.

A másik hasonló súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 17,8 százalékkal csökkent, nagyrészt a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet visszaesése miatt. Az idén januárban Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban - Dél-Alföldön (9,9 százalék), Nyugat-Dunántúlon (3,8 százalék), valamint Észak-Alföldön (0,9 százalék) - nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 0,1 és 4,4 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a KSH.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

ipari termelésadminisztrációKözponti Statisztikai Hivatal