A csokinyuszi megelőzte a csokitojást

2012.03.19. 13:09

A húsvéti csokitermékek közül egyre több tejcsokoládéból készült termék fogy, és a vásárlók leginkább a hipermarketekben vásárolják meg.

A húsvéti édességek és ajándékcsomagok kiskereskedelmi forgalma csaknem elérte a 3 milliárd forintot tavaly, ez 11 százalékkal haladta meg az előző évi ünnepi szezon bevételét - derül ki a Nielsen piackutató cég friss felméréséből. Mennyiséget tekintve tavaly az előző évi húsvéti időszakhoz képest 7 százalékkal több, 850 tonnát meghaladó csokoládétojást, -nyulat, más édességet és ajándékcsomagot adtak el az élelmiszerboltokban.

A különböző termékek közül évekig a csokitojás volt a legnépszerűbb, az utóbbi két év húsvéti szezonja során viszont a nyúl került az élre, legalábbis értékben. Tavaly a nyúl piacrésze 39, a tojásé 38 százalékot ért el. Tovább nőtt a kereslet a tejcsokoládé iránt. Mennyiségben már 66 százalékkal részesedett az eladásból a legutóbbi ünnepi időszak alatt. Az étcsokoládé részaránya 8 százalékra emelkedett. Ebből a szempontból gyorsan változott a piac. Hiszen csokoládéfajta szerint a húsvéti figurák kétharmada készült az olcsóbb nugátból 2004-ben, tavaly azonban már csak 23 százalék volt a részaránya. (A fennmaradó rész fehér csokoládék változataira jutott.) A tejcsokoládé előretörésének fő oka, hogy az elsősorban nugátra koncentráló kisebb gyártók egy része kevesebbet értékesített. Ugyanakkor erősödni tudott több nagy édesipari vállalat, amely elsősorban minőségi tejcsokoládékkal célozza meg a vásárlókat.

Az értékesítésben továbbra is a nagy eladóterű üzletek dominálnak. Ott bőven jut hely az eladásösztönző eszközök mellett arra, hogy széles és mély választékot mutassanak be a vásárlóknak. Hipermarketre a mennyiségi eladásból 45 százalék jutott tavaly a húsvéti szezonban. Ebből a szempontból évek óta növekszik a főleg szupermarketeket és diszkontokat magában foglaló 401-2500 négyzetméteres sáv jelentősége: részesedése a múlt évben 40 százalékra emelkedett. Így a 400 négyzetméteres és kisebb üzletek mindössze 15 százalékon osztoztak.

piackutatáscsokoládéhúsvétNielsen