Matolcsy: Bezártunk egy pénzkiáramlási kiskaput

2012.03.20. 21:45

Matolcsy György a múlt héten arról írt, hogy több ezer milliárd forint áramlik ki az országból, most pedig egy képviselői kérdésre azt válaszolta, hogy van olyan kiskapu, amelyet már be is zártak.

"Ezt a kiskaput bezártuk" - írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy képviselői kérdésre arról, hogy a kormány hogyan akadályozta meg a külföldi tulajdonban lévő társaságok egyik pénzkiviteli eszközét. A miniszter szerint a társasági adó rendszerében eddig volt egy kiskapu: a külföldi cégek hitel útján kamat- és részben adómentesen vitték ki a jövedelmüket Magyarországról, de ezt a szabályt szigorították.

Matolcsy György Scheiring Gábor LMP-s képviselő azon kérdésére adott választ írásban, amely arról érdeklődött, hogy a kormány "miként kívánja csökkenteni a hatalmas mértékű jövedelemkiáramlást?" A nemzetgazdasági miniszter múlt szerdán jelentetett meg egy publicisztikai írást, amelyben arról írt, hogy több ezer milliárd forint ömlik ki az országból.

A miniszter a válaszában arról ír, hogy a gazdaságpolitikának keresnie kell azokat az eszközöket, amelyekkel korlátok közé szoríthatják az indokolatlan jövedelemkiáramlást. Matolcsy szerint az eszközök nem csak tiltásból állhatnak, hanem a kiszámítható, versenyképes adórendszerből is.

Matolcsy György szerint az offshore társaságokkal szemben is szigorúbban lép fel a kormány, és az adóhatóság eszköztárát is javították. A kormány ezzel hatékony lépéseket tett, hogy jelentősen megnehezítse az alacsony társasági adókulccsal rendelkező országokba történő jövedelemkiáramlást - állította.

A külföldi beruházások támogatásáról azt írta a miniszter, hogy a kormány elvárja, hogy hosszabb ideig legyen jelen az országban az adókedvezménnyel segített vállalkozás, illetve hogy fenntartható módon hozzon létre munkahelyeket. A kis- és középvállalkozásoknak három, a nagyvállalatoknak öt évig kell fenntartaniuk a beruházást, amellyel új munkahelyeket kell teremteniük.

Matolcsy GyörgyScheiring Gáboradózás