Kivinné Magyarországról a Praktikert a főrészvényes

2012.03.27. 11:37

A Praktiker főrészvényese szerint a német barkácsáruházláncnak vissza kellene vonulnia a kelet-európai piacról.

A Cipruson bejegyzett osztrák Maseltov befektetési társaság szóvivője a Financial Times Deutschland keddi számában azt mondta, hogy a kelet-európai üzletág eladása 50-70 millió euró bevételt hozhatna a Praktikernek. Ezt a pénzt a vállalat helyzetének javítására fordítanák. Isabella de Krassny elmondta: reményeik szerint a legközelebbi közgyűlésen meg tudnak győzni más részvénytulajdonosokat is az eladásról.

A Maseltov befektetési társaságnak a Semper Constantia bankkal együtt 15 százalékos részesedése van a Praktikerben. A cégnek legalább 300 millió euróra lenne szüksége ahhoz, hogy végrehajtsa azokat a változtatásokat, amelyek révén ismét nyereségessé válhat a cégcsoport.

A Magyarországon 19, tíz országban összesen több mint 400 barkácsáruházat üzemeltető társaság bevétele 2011-ben 3,18 milliárd euró volt, 7,7 százalékkal csökkent az előző évhez képest, részben a rendkívüli akciók miatt, amikor egy-egy napra minden termék árát 20 százalékkal csökkentették. A részletes éves jelentést március végén publikálja a cég, az azonban már most biztosra vehető, hogy a Praktiker a 2005-ös tőzsdei bevezetése óta első alkalommal működési veszteséget szenvedett el - írta korábban az FTD, felidézve, hogy a január-októberi időszakban a kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti vesztesége (EBITA) 153 millió euró volt.

A Praktiker Magyarország Kft. kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nincs napirenden olyan döntés, amely szerint a Németországon kívüli leányvállalatok kilépnének a Praktiker konszernből. Hozzátették: a továbbiakban nem kommentálják "a részvényesek spekulációs és privát véleményét".

kivonulásPraktiker