Magyarországmezőgazdaságélelmiszer-biztonságadminisztrációőstermelőNébih
!CIMKE

Álőstermelőket találtak az élelmiszer-ellenőrök

2012.04.23. 10:12

A Csongrád megyei piacokon áruló őstermelők célirányos ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tizenhat esetben olyan őstermelőt talált, aki számlát mutatott be az áru származásáról - írta a hivatal az [origo]-hoz eljuttatott hétfői közleményében.

Az ellenőrök az áru származásának útját követve hat esetben olyan személyhez jutottak el, aki azt állította, hogy az áru saját termelésből származik, a termőhelyi szemle során azonban bebizonyosodott, hogy a megjelölt helyszínen a kérdéses termék termesztése nem folyt. Négy esetben az őstermelőként árusító személy őstermelői igazolványt sem a helyszínen, sem a nyolcnapos határidő lejártával nem tudott bemutatni.

A zöldség-gyümölcs ellenőrök a jogsértőkkel szemben ismeretlen eredetű áru forgalmazása miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki, a falugazdászok pedig kezdeményezték az őstermelői igazolványok visszavonását, és adócsalás gyanúja miatt hivatalból értesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Az ilyen jellegű ellenőrzések nem zárultak le, az ország minden pontján számítani lehet hasonló ellenőrzésekre - írta a hivatal.

A Nébih és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságainál az éves piac ellenőrzési program tavaszi időszakában a két kiemelt terület a piacon mind több problémát okozó álőstermelők kiszűrése, valamint a primőr termékek származásának és nyomonkövethetőségének vizsgálata.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Kövess minket a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

97
hirdetés
96
hirdetés

Árfolyamok

A fenti értékek piaci indikációk!

EUR/HUF

USD/HUF

EUR/USD

USD/JPY

BUX

DAX

DOW

Heti csődlista

Heti felszámolási lista