Tízmilliárdot kapnak a magyar erdőtulajdonosok

2012.05.02. 12:20

A Natura 2000-területen gazdálkodó erdőtulajdonosok több mint 10 milliárd forint támogatásra jogosultak, de a szakmai szervezet szerint gond, hogy a tulajdonosokat nem is értesítették, hogy erdőjük a támogatható területhez tartozik.

Több mint 10 milliárd forint uniós támogatáshoz juthatnak a Natura 2000-területen tevékenykedő magán-erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók, a támogatás területalapon, az egységes kérelmekkel együtt, vagyis minden év május 15-ig igényelhető - közölte a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ).

Az MEGOSZ közleménye szerint a magyarországi erdők 43 százalékát kitevő magánerdők jelentős hányadát, több mint 200 ezer hektárt jelöltek korábban a Natura 2000-hálózatba a mintegy tízezer tulajdonos tájékoztatása nélkül. A MEGOSZ a kijelölésektől kezdődően kezdeményezte a témában egyeztetések összehívását, ahol a civil és a hivatásos természetvédelem, illetve az erdészet érintett szereplői ültek tárgyalóasztalhoz.

Sárvári János ügyvezető elnök elmondta, a rendelet különböző okok miatt későn jelent meg, de a kérelem-benyújtási időpont majdnem egy hónappal meghosszabbítható, mivel ekkor is befogadják az erre irányuló kérelmeket, igaz, hogy egyre csökkenő támogatási hányaddal.

A támogatás mértéke az adott Natura-erdőterület faállományának korától és fafajától függően 12-65 ezer forint évente, hektáronként. A legkisebb támogatható terület egy hektár.

A hosszú évek óta tartó tárgyalások most sikerre vezettek, és a magánterületen található Natura-erdők tulajdonosai, gazdálkodói egyszerűen igénybe vehető, területalapú, vissza nem térítendő kompenzációs támogatásban részesülhetnek felmerülő költségeik és jövedelemkiesésük ellentételezésére az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból.

A támogatás igénybevételére minden olyan naturás magán-erdőgazdálkodó jogosult, aki rendelkezik az adott erdőrészletre vonatkozó jóváhagyott erdőtervvel, gazdasága teljes területén betartja a kölcsönös megfeleltetés előírásait, és 10 hónapon belül részt vesz a Natura 2000-erdőterületen gazdálkodók részére szervezett képzésen.

pályázatokerdő