Csődbe ment a Hey-Ho

2012.05.03. 11:17

Csődvédelmet kért a Hey-Ho gyümölcsleveket gyártó Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt. - számolt be a Gazdaság.hu. A társaság 2010-ben is még nyereséges volt, forgalma meghaladta a 3 milliárd forintot. Jelenleg több végrehajtás folyik ellene, egyiket az adóhatóság indította.

 

Csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be a bírósághoz az Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó (ELMA) Zrt., ezért a döntésig fizetési haladék illeti meg. A társaság 1992-ben alakult, a cég honlapja szerint több mint húsz éve gyártja a Hey-Ho gyümölcsleveket, amelyekből évente 30 millió litert értékesítenek belföldön, és exportálnak 16 országba. Az ELMA a gyártás mellett 300 hektárnyi gyümölcsöst is kezel. Főként almát termesztenek, amelyet étkezési célra eladnak, illetve a gyümölcslevelek alapanyagául szolgálnak. A társaság központja Érsekhalmán található, Bács-Kiskun megyében.

A társaság a 2004-es évet leszámítva folyamatosan nyereségesen működött. Árbevétele 2008-ig 4 milliárd forint felett volt, 2007-ben majdnem elérte az 5 milliárd forintot. 2009-ben 3,8 milliárd, 2010-ben 3,4 milliárd forintra rúgott a társaság forgalma. A jelentős árbevétel mellett tekintélyes kötelezettségállománya is volt a cégnek, 2009-ben 3 milliárd, két éve 2,6 milliárd forint. A cég ellen jelenleg három végrehajtás van folyamatban, egyet az adóhatóság, kettőt közjegyzők indítottak.

A jelenleg több mint száz dolgozót foglalkoztató társaság idén februárig Sasvári Károly és felesége tulajdonában állt, jelenleg a tulajdonosi kör nem ismert a zárt részvénytársasági forma miatt. (Az sem kizárt, hogy nem történt változás a részvényesek között.)

MagyarországcsődfelszámolásHey-Ho